2019. január 11-én az ommf.gov.hu oldalon megjelent a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2018. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól címmel egy részletes jelentés, amelyben általános, és konkrét ellenőrzési tapasztalatokról, kapcsolódó statisztikákról tájékozhat az érdeklődő.

A hatóság ebben közzétett számos tanulságos példát is, „rossz gyakorlatot” a lefolytatott ellenőrzésekről, melyekkel az ellenőrzések során a fenti időszakban találkoztak a munkaügy felügyelők, és a foglalkoztató elmarasztalásával, adott esetben súlyos munkaügyi bírsággal végződött.

Hasonló esetekkel munkaügyi szakértőink is találkoznak a tanácsadói munkájuk során, ezért néhány tipikus példát a jelentésből idézve megosztunk olvasóinkkal a jövőben. Célunk a megelőzés, a mások hibájából történő tanulási lehetőség biztosítása.

Íme a harmadik:

Példa: 2018. júliusban Békés megyében a munkaügyi hatóság ellenőrei helyszíni ellenőrzést tartottak egy sörözőben, melynek során munkavégzés közben találtak 1 munkavállalót pultos munkakörben. Bizonyítást nyert, hogy a munkáltató 2 munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalója 2018. március 1-jétől a bejelentés szerint heti 10 órában, ill. heti 20 órában úgy volt foglalkoztatva, hogy a valóságban heti 50 órát dolgoztak, mindezt nettó 400,- Ft-os órabér fejében, amit minden nap a kasszából vehettek ki. Az ügyben megállapítást nyert továbbá, hogy a munkáltató 2018. március 1-jétől nem számolta el és nem fizette meg a kötelező legkisebb munkabért és a rendkívüli munkaidőre járó bérpótlékokat

Érdeklődő olvasóink a teljes jelentést az összes példával tanulmányozhatják a www.ommf.gov.hu oldalon a fenti címmel jelölve.

forrás: www.ommf.gov.hu/hírek, aktualitások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 4 =