Gigantikus – 88 törvényt érintő – „salátatörvény” jelent meg 2019. április 11-én a 63. sz Magyar Közlönyben az alábbi számmal és címmel: 2019. évi XXXIV. törvény az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokról.

A módosítással érintett jogszabályok között több – a foglalkoztatást érintő is van, pl. a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény és a Munka Törvénykönyve (a továbbiakban Mt.) is.

A kihirdetett törvény két – eltérő – időpontban lép hatályba, az Mt.-re vonatkozó módosítás pl. 2019. április 26-án, és talán nem olyan fajsúlyú munkaügyi tartalmakat érint, mint a leutóbbi, a jó munkaügyi szakemberek legalábbis tudnak az aktuális változásokról. Ebben kívánjuk segíteni kedves olvasóinkat az alábbi szemelvénnyel és a módosítás összefoglalásával.

Ahogy a salátatörvény címéből látszik, a vonatkozó módosítás adatvédelmi témákat érint a munkaviszony körében. Pontosít, szigorít, halad a korral, a használt információ-technológiák alkalmazását igyekszik követni.

Érinti a biometrikus adatok kezelését pl. ujjlenyomatot használó beléptető rendszerek, a bűnügyi személyes adatok használhatóságát a munkaviszonyban pl. erkölcsi bizonyítvány, és pl. azt a tipikus problémakört, amikor a munkavállaló által a munkavégzéshez használt –  a munkáltató tulajdonát képező – munkaeszköz (pl. laptop) egyéb tevékenységekre is igénybe vehető, miféle magánjellegű tartalmakat tárol, az hogyan ellenőrizhető.

A módosítás jellegéből következik, hogy nem egyszerű megérteni a törvényt, nem is tűnik túl gyakorlatias – a mindennapokat érintő – tartalmi változásnak – mégis érdemes időt fordítani az értelmezésre. (A vonatkozó Mt. módosítás részletet ITT olvashatják)

Jelen ajánlásunkon kívül a soron következő „Munkaügyek világa program előadásában feldolgozzuk a módosítást. A programról május 10-e után www.gymskik.hu oldalon tájékozódhat, vagy jelezze előzetes részvételi szándékát az info@edutax.hu címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − hat =