2019. január 11-én az ommf.gov.hu oldalon megjelent a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2018. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól címmel egy részletes jelentés, amelyben általános, és konkrét ellenőrzési tapasztalatokról, kapcsolódó statisztikákról tájékozhat az érdeklődő.

A hatóság ebben közzétett számos tanulságos példát is, „rossz gyakorlatot”a lefolytatott ellenőrzésekről, melyekkel az ellenőrzések során a fenti időszakban találkoztak a munkaügy felügyelők, és a foglalkoztató elmarasztalásával, adott esetben súlyos munkaügyi bírsággal végződött.

Hasonló esetekkel munkaügyi szakértőink is találkoznak a tanácsadói munkájuk során, ezért néhány tipikus példát a jelentésből idézve megosztunk olvasóinkkal a jövőben. Célunk a megelőzés, a mások hibájából történő tanulási lehetőség biztosítása.

Íme az első:

Példa: 2018. márciusban közérdekű bejelentés alapján egy budapesti fogtechnikai cég a dolgozókat nem munkaviszony keretében foglalkoztatta, hanem KATÁS vállalkozóként végezték munkájukat. A helyszíni ellenőrzés során 10 munkavállalót találtunk munkavégzés közben. 1 munkavállaló írásos munkaszerződéssel és adóhatósági bejelentéssel végzett munkát. 2 munkavállaló úgy dolgozott a cég részére, hogy semmilyen megállapodást nem kötöttek (sem munkaviszonyra irányulót, sem más jogviszonyra irányulót pl. vállalkozási), és bejelentést sem tett esetükben a cég, további 7 fő pedig egyéni vállalkozóként vállalkozási szerződéssel végzett munkát.
A helyszíni ellenőrzés során a 10 munkavállaló tanúként került meghallgatásra. A munkáltató képviselője a hatóság hivatali helyiségében ügyfélként nyilatkozatot tett és iratokat csatolt be. 2018. júniusban újabb helyszíni ellenőrzés került lefolytatásra, amely során a 7 fő vállalkozási szerződés keretében munkát végző munkavállaló újból tanúként került meghallgatásra. Ezt követően az ügyfél kiegészítette korábban tett jegyzőkönyvi nyilatkozatát. A tanúnyilatkozatok és az ügyfél nyilatkozatai alapján megállapítást nyert, hogy a Kft. és a 7 fő KATÁS vállalkozó között ténylegesen munkaviszony állt fent, nem pedig vállalkozási jogviszony. A munkaviszony keretében munkát végző munkavállaló esetében megállapítást nyert, hogy a munkaidejét írásban nem tartották nyilván 2018. március hónapban, melyet a munkáltató utólag pótolt. A munkáltató a 2 fő munkaszerződés és adóhatósági bejelentés nélkül munkavégzés közben talált munkavállaló munkaviszonyait visszamenőlegesen rendezte. A 7 fő vállalkozási szerződés keretében foglalkoztatott munkavállaló vonatkozásában a jogviszony átminősítésére került sor.

Érdeklődő olvasóink a teljes jelentést az összes példával tanulmányozhatják a www.ommf.gov.hu oldalon a fenti címmel jelölve.

Forrás: www.ommf.gov.hu/hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 4 =