2016. szeptember 1-től jelentősen megváltozik az iskolaszövetkezeti diákmunka jogszabályi háttere. Ennek lényege, hogy ez az atipikus munkavégzés kikerül a Munka Törvénykönyve hatálya alól, az ugyanekkortól módosuló Szövetkezeti törvényben találhatók a foglalkoztatás feltételei. Az efféle diákmunkát igénybe vevő cégeket érintő lényeges változás, hogy a jövőben az iskolaszövetkezeti tag diákokat is megilleti egyfajta speciális szabály szerint számított „fizetett szabadság”, ami nem a jogviszony időtartamához – mint fő szabály – hanem ledolgozott időhöz kötött.

Ez nyilvánvaló költségnövekedést jelent a diák kifizetéseket illetően, ami az iskolaszövetkezeti megbízókat is érinti, mégpedig jogszabályi alapon. További, igénybe vevőket érintő információ a munkaviszonyra vonatkozó munkaidő-pihenőidő szabályok közül jó néhányat továbbra is „munkaviszonyszerűen” kell betartani a munkahelyeken. Ilyen a munkaközi szünet (6 óra napi munkaidő felett 20 perc 9 óra napi munkaidő felett további 25 perc) és a napi pihenőidő minimális mértéke (11 óra). Ezen túl az új szabályok is védik a fiatal munkavállalókat, ahogy a munkaviszonyban: 18 év alatti iskolaszövetkezeti tag diák pl. nem dolgozhat napi 8 és heti 40 óránál többet, éjszakai munkavégzésük tiltott és hosszabb munkaközi szünet jár nekik.

Egyéb változások is érintik az iskolaszövetkezeti diákmunkát, így javasoljuk tisztelt olvasóinknak, ha együttműködnek, együtt dolgoznak iskolaszövetkezet(ek)kel, tájékozódjanak a gyakorlati kérdéseket illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + 15 =