Bár a törvényalkotásban jelenleg is napirenden vannak a munkaerőpiac alakulását érintő módosítási javaslatok – ezek figyelemmel kísérése mellett – javasoljuk a munkáltatóknak, hogy már most foglalkozzanak a 2017. évi bérek (esetleges béremelések) koncepciójának kialakításával, hiszen számos szakmában jelenlévő munkaerőhiány e kérdést még inkább fókuszba irányítja az előrelátó munkáltatók számára.

A kérdéssel azért is érdemes foglalkozni, mert a nyáron kihirdetett – 2017. évet érintő – adóváltozások már hozzáférhetők. Ezek közül a személyi jövedelemadót érintőek között találjuk a cafeteria juttatási lehetőségek adózási paramétereit. S bár érdemes figyelni arra, hogy ezek a következő hetekben esetleg még módosulhatnak, jó eséllyel tervezhetők, előkészíthető a következő évi szabályzat. Az alábbiakban a gondolkodást segítő néhány gyakorlati kérdésre kívánjuk felhívni tisztelt partnereink figyelmét.

Amennyiben egy foglalkoztató eldönti, hogy a pénzben kifizetett munkabéren kívüli egy vagy több, de általa meghatározott juttatást biztosít – tehát nem ad választási lehetőséget a munkavállalóinak – akkor nem beszélünk cafeteriáról, hanem a munkáltató meghatározott juttatási csomagjáról (ez lehet egy elemes is).

Érdemes azonban figyelni arra, hogy – mint a munkabér pénzben kifejezett elemei esetében – az egyenlő bánásmód megtartásának követelménye ezekre a juttatásokra is érvényes, ahogy az alább kifejtett cafeteria keretösszegére is.

Az egyenlő bánásmód az egymással összehasonlítható munkavállalók vonatkozásában értelmezhető, vagyis ha van jól megfogható megkülönböztető ismérv, az a juttatásokat is differenciálhatja. Ilyen pl. a rész- és teljes munkaidős foglalkoztatás.

Cafeteriáról akkor beszélünk, ha a munkáltató a juttatási csomag keretösszegét határozza meg, illetve a kínálatban több juttatásfélét szerepeltet, melyek közül a munkavállaló döntheti el, hogy a rendelkezésre álló keretből mennyit, milyen juttatásfélékre használja fel. A választás munkavállalóra bízásával a csomag kialakítása akár személyenként adott élethelyzetekre igazítható, azaz feltehetően más juttatást preferál kisgyermekes szülő, mást egy huszonéves egyedülálló fiatal, és bizonyára másként dönt egy idősebb munkavállaló.

Cafeteria rendszer használata esetén érdemes a részleteket szabályzatban rögzíteni, a szabályzatot határozott időre (praktikusan 1 adóévre) készíteni, hiszen a munkavállalók írásos tájékoztatása mindenképp szükséges, s a szabályzatra hivatkozva (azt elérhetővé téve) egyszerűbben megoldható.

A cafeteria mindenképp valamiféle kötelezettségvállalás a munkáltató részéről, így annak módosítása, változtatásának opciója jogos munkáltatói igény.

A szabályzat mellékleteként azok a nyilatkozatok is csatolandók, amelyek a munkavállaló választásait rögzítik, illetve az egyes juttatásokhoz (adózási szempontból) szükséges nyilatkozatok mintái is.

Cikkünk következő részében a 2017. évi adható juttatásokat tételesen vesszük sorra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 5 =