Az előző cikkünkben az úgy nevezett béren kívüli juttatásokról volt szó általában (előző cikk elérhető itt), ezúttal sorra vesszük a Magyar Közlöny 87. számában megjelent törvénymódosítás alapján a 2017-ben adómentesen, vagy kedvezményes adózással adható juttatásokat.

Figyelem! A következő hetekben nem kizárt egyes jogszabályok módosítása, kérjük, mindig a hatályos verziókból szíveskedjenek tájékozódni.

2017-ben adómentesen adhatók:
– kulturális esemény belépője évi 50.000 Ft-ig számlával, vagy utalvánnyal
– sportesemény belépő értékhatár nélkül számlával, vagy utalvánnyal
– lakáscélú munkáltató támogatás 5 millió Ft-ig ötévente
– bölcsődei, és óvodai szolgáltatás és bölcsődei ellátás – értve ez alatt a magánintézmények mellett az állami fenntartású óvodákat, bölcsődéket is
– mobilitás célú albérleti támogatás külön szabályok szerint

Kedvezményesen adózik 2017-ben (béren kívüli juttatások, amelyeket jellemzően a cafeteria részeként szokásos biztosítani):
– készpénz juttatás évi 100.000 Ft-ig, illetve a jogviszony időtartamához arányosan. Keretösszeg felett bérként adózik.
– SZÉP kártya (az ismert zsebekkel és a jelenlegi feltételekkel). Keretösszeg felett egyes meghatározott juttatások adózását követi.

Drágább, de még mindig kedvezményesebb adózású elemek (egyes meghatározott juttatások) között találjuk várhatóan a következőket:
– önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak szolgáltatásaira befizetett összeg (ezek 2016-ban felső értékhatárral, de béren kívüli juttatások),
– csekély értékű (minimálbér 10%-t meg nem haladó) ajándék – legfeljebb évi 3 alkalommal.

A béren kívüli juttatások keretösszegeken felül juttatott összegek. Az egyes meghatározott juttatások között továbbra is találunk még többet, a fentiekben a klasszikusan cafeteria keretein belüli juttatásokat foglaltuk össze.

Összefoglalva tehát: érdemes az érintett munkavállalói kör összetételét megvizsgálva összeállítani a választható juttatási csomag összetételét:

Családbarát és nagyon kedvező választási lehetőség az óvodai, bölcsődei ellátások támogatása, ahol sok kisgyermekes dolgozok.

A lakáscélú munkáltatói támogatás is rendkívül kedvező juttatás lehetőség, ám nem egyszerű a menedzselése munkáltatói (kifizetői) oldalon.

Továbbra is érdemes lesz SZÉP kártyát felkínálni a dolgozóknak, és bár érdekes konstrukció béren kívüli juttatásként definiálni a készpénz juttatást, feltehetően a 2017. év slágere lesz a kedvezményes adózású juttatások között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + három =