Hatályba lépett a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet, valamint a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a rendeletek legfontosabb rendelkezéseit.

A Kormány november 3-tól Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, melynek ideje alatt az alábbi védelmi intézkedések léptek érvénybe:

  • kijárási korlátozás: éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni, ez alól kivételt kizárólag a munkavégzés céljából történő, a munkavégzés helyére, illetve a munkavégzés helyéről történő közlekedés, illetve az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, illetve életvédelmi céllal történő lakhelyelhagyás képez (a kijárási korlátozásra vonatkozó rendelkezések csak 2020. november 5. napjával lépnek hatályba).
  • a rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések: tilos olyan rendezvény helyszínén tartózkodni, illetve olyan rendezvényt szervezni, tartani, amely zeneszolgáltatást (rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás) nyújt főszolgáltatásként, és amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.
  • a kulturális rendezvényekre és helyszínekre, a mozielőadásokra, valamint a sportrendezvényekre vonatozó védelmi intézkedések: a fenti rendezvény fogalma alá nem tartozó kulturális vagy sportrendezvény tartása esetén a nézők csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el, az 1,5 méteres távolságot a nézők minden esetben kötelesek egymástól megtartani. Ezen védelmi intézkedések betartásáról a szervező, illetve az üzemeltető köteles gondoskodni, melyet a rendőrség ellenőriz.
  • a tömegközlekedéssel összefüggő járványügyi intézkedések: járatsűrítés várható a tömegközlekedésben munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra.
  • a várakozási díj megfizetésének a veszélyhelyzet során alkalmazandó eltérő szabályai: a helyi, illetve országos közutak, illetve egyéb közterületek járművel történő, várakozási célú használatáért várakozási díjat nem kell fizetni.

A járványügyi készültségi időszak szabályai – így például a korábban kihirdetett maszkviselési szabályok – a veszélyhelyzet idején is fennmaradnak.

Forrás: 

dr. Haraszti Gábor, ügyvéd
Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 1 =