2020.11.11-én hatályba lépett három rendelet és egy törvény a vészhelyzettel összefüggésben:
a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény,
– a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet,
– a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet, valamint a
– veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményéről szóló 486/2020. (XI.10.) Korm. rendelet.

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a rendeletek legfontosabb rendelkezéseit:

A parlament megadta a felhatalmazást a kormánynak a rendkívüli jogrend 90 napra való meghosszabbítására, fenti jogszabályok alapján az alábbi védelmi intézkedések léptek érvénybe:

maszkviselési szabályok: a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni a következő helyeken: tömegközlekedési eszközökön, illetve olyan helyiségekben ahol ezekre várakoznak, a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, üzletben, bevásárlóközpont területén, levéltárban, postán, minden olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik, és a helyiségben – az ott foglalkoztatottakat is beleértve – rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben, valamint vendéglátó üzletben és egészségügyi és szociális intézményben. Ezen védelmi intézkedés betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni, melyet a rendőrség ellenőriz.

kijárási tilalom: este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni, ez alól kivételt kizárólag a munkavégzés céljából történő, a munkavégzés helyére, illetve a munkavégzés helyéről történő közlekedés, illetve az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, illetve életvédelmi céllal történő lakhelyelhagyás, valamint a versenyszerűen sportolók számára edzés vagy sportrendezvény helyére, illetve helyéről történő közlekedés képez. A kutyasétáltatás kivételt képez a fenti szabályok alól azzal, hogy kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

Tilos a közterületen történő gyülekezés, egyéni szabadidős sporttevékenység megengedett, azonban a versenyszerűen sportolók kivételével csapatsportok gyakorlása tilos.

rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések: tilos rendezvényt szervezni, tartani, illetve ezen részt venni az alábbiak kivételével: családi, illetve magánrendezvény maximum 10 fő részvételével, temetés maximum 50 fő részvételével, valamint házasságkötés a rendeletben meghatározott személyi kör részvételével. Ezen védelmi intézkedés betartásáról az üzemeltető/szervező köteles gondoskodni, melyet a rendőrség ellenőriz.

vendéglátó üzletekben való tartózkodás: az ott foglalkoztatottakon kívül kizárólag elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében megengedett. Ez alól a munkahelyi étterem, a szálláshelyen található étterem, a nevelési, oktatási intézmény menzája, illetve az egészségügyi intézmény étterme.

üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések: este 7 óra és reggel 5 óra között az üzlet, a lottózó, illetve a nemzeti dohánybolt köteles zárva tartani. Ez alól kivételt képez a gyógyszertár és az üzemanyagtöltő-állomás.

szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedések: szálláshelyen az ott foglalkoztatottak, illetve üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkező személyek kivételével tartózkodni tilos.

szabadidős létesítményekre vonatkozó védelmi intézkedések: az ott foglalkoztatottak kivételével tilos az ezen létesítményekben (pl. mozi, edző- és fitneszterem, múzeum, uszoda) történő tartózkodás. Versenyszerűen sportolók a sportlétesítményeket látogathatják.

oktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések: felsőoktatási intézményekben, illetve középiskolákban 9. osztálytól digitális oktatás kerül bevezetésre. A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig nyitva tartanak.

jogkövetkezmények: A védelmi intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi. A kötelezettségek megszegése esetén 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, illetve a szabálysértéssel érintett helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatják.

adófizetési kedvezmény: amennyiben a munkáltató a rendelet szerinti tevékenységek valamelyikét főtevékenységként végzi, úgy november hónapra nem köteles az általa foglalkoztatott munkavállaló után (feltéve, hogy novemberben a munkaviszonyt sem felmondással, sem azonnali hatályú felmondással nem szünteti meg) szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, és rehabilitációs hozzájárulást fizetni. Kisvállalati adó megállapításánál a személyi jellegű kifizetések összege a rendelet értelmében nem tekintendő kisvállalati adóalapnak. Fontos, hogy a mentesség iránti igényt az adóhatósághoz be kell jelenteni.

szálláshely-szolgáltatással összefüggő rendelkezések: a rendelet szerinti tevékenységet főtevékenységként végzőknek a rendeletben foglalt feltételek fennállása esetén az állam megtéríti a szálláshely-szolgáltató részére az NTAK-ban 2020. november 8. napjáig regisztrált foglalások után számított nettó bevétel 80%-át.

bértámogatás igénybevétele: az adófizetési kedvezmény mellett azok a munkáltatók, melyek a rendelet szerinti tevékenységek (pl.: Éttermi, mozgó vendéglátás; Rendezvényi étkeztetés; Sportlétesítmény működtetése; Fizikai közérzetet javító szolgáltatás) valamelyikét főtevékenységként végzik, november hónapra a munkaviszonyban foglalkoztatottak bruttó bérének ötven százalékának megfelelő összegű bértámogatás igénybevételére jogosultak, amennyiben a támogatás időtartamának utolsó napján a munkavállaló jogviszonya fennáll, és a munkaadó a munkavállaló részére a munkabért megfizeti. A munkaadó a támogatás iránti kérelmét a munkaadó székhelye, illetve telephelye szerinti főváros és megyei kormányhivatalhoz nyújthatja be.

Forrás:

dr. Haraszti Gábor, ügyvéd
Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 1 =