A nyár a korábbi évekhez hasonlóan változásokat hoz az adózásban. és a számvitelben egyaránt. Rövid összefoglalónkban a teljesség igénye nélkül bemutatjuk, hogy mely fontosabb területeket érintik a változások.

Számviteli törvény

Projektelszámolás

A módosítás az azonos munkafolyamattal, nagy tömegben, sorozatosan történő gyártó cégeket érinti, ugyanis a feltételek fennállása esetén a vállalkozó dönthet úgy, hogy nem alkalmazza a projektelszámolás szabályait.

Fejlesztési támogatások elhatárolása

Az összemérés elvének érvényesülése érdekében a fejlesztési támogatások elszámolásánál is lehetővé teszi a támogatási bevételek időbeli elhatárolását, hasonlóan a működési célú támogatások elszámolásához (eddig csak a költségek ellentételezésére kapott működési támogatások esetén tette lehetővé a törvény).

Könyvvizsgálói jelentés

Egyrészt kiegészül a könyvvizsgálói jelentés tartalma tőzsdei cégek esetében. Másrészt a jelentés visszavonására kötelezhető a könyvvizsgáló, ha nem volt jogosult a kibocsátásra, ill. nem jogszerűen bocsátotta ki a jelentést.

Egyéb változások

A törvény újradefiniálja, hogy a bekerülési érték meghatározásánál meddig az időpontig vehetők figyelembe a bekerülési érték részét képező költségek.

További pontosítás történt az engedmény és visszáru tekintetében, mivel a számla, nyugta kifejezéseket felváltotta a számviteli bizonylat kifejezés.

A változások jellemzően 2022. 01.01. napjával lépnek hatályba, kivéve a könyvvizsgálói jelentés közfelügyelet általi visszavonásának szabálya, amelynek hatálybalépése 2021. 06. 10.

EDUTAX

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − 4 =