A nyár a korábbi évekhez hasonlóan változásokat hoz az adózásban, és a számvitelben egyaránt. Rövid összefoglalónkban a teljesség igénye nélkül bemutatjuk, hogy mely fontosabb területeket érintik a változások.

Folytatjuk a tavaszi adóváltozások bemutatását, mégpedig olyan szabályokkal, melyek átmeneti időre érvényesek, és a bajba jutott vállalkozásoknak segíthetnek. A következőkben a gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedéseket ismertetjük röviden.

Részletfizetés, fizetési halasztás

A szabályozás értelmében legfeljebb ötmillió forint összegű adóra, egy alkalommal, legfeljebb hat havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy legfeljebb tizenkét havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezhető

Adó elengedése

Az adóhatóság a nem természetes személy adózónak és az  adó megfizetésére kötelezett személynek 2021. december 31-ig előterjesztett kérelmére az őt terhelő adótartozást egy alkalommal, legfeljebb húsz százalékkal, de ötmillió forintot meg nem haladó összegben mérsékli, ha az  adótartozás megfizetése a  kérelmező gazdálkodási tevékenységét a  veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené. Az adómérséklés csak egy adónem tekintetében kérelmezhető.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

A turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettet a 2021. január 1. napjától 2021. december 31. napjáig terjedő időszakra nem terheli turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség, erre az időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell megállapítania, bevallania és megfizetnie.

Szociális hozzájárulási adó – SZÉP kártya

Nem terheli szociális hozzájárulási adó 2021.12.31-ig a SZÉP kártya juttatást az egész évben foglalkoztatott munkavállaló esetében.

A SZÉP kártya juttatás összegét még 2020-ban megemelték 800 e Ft-ra, amit a módosítással kitoltak év végéig, így a 2021. 12. 31-ig adott juttatásokra lehet a magasabb összeget alkalmazni. A juttatásokat a következők szerint oszthatóak meg az alszámlák között:

  • szálláshely alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint lehet.

A különböző alszámlákon lévő egyenlegek szabadon használhatóak fel, vagyis a zsebek átjárhatóak.

(Figyelem: a KIVÁ-sokat nem mentesítik ezen juttatások közterhe alól)

Szociális hozzájárulási adó – reprezentációs kiadások

Nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a reprezentáció és üzleti ajándék juttatása után, ha a juttatás e rendelet hatálybalépésének napja (2021.06.24) és a 2021. december 31. közötti időszakban történik.

EDUTAX

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − kettő =