A nyár a korábbi évekhez hasonlóan változásokat hoz az adózásban. és a számvitelben egyaránt. Rövid összefoglalónkban a teljesség igénye nélkül bemutatjuk, hogy mely fontosabb területeket érintik a változások.

Adóeljárási törvény

Székhely szolgáltatás

A székhelyszolgáltatóra vonatkozó feltételek változnak, így székhelyszolgáltatási tevékenységet csak a felügyeleti szervhez bejelentkezett, székhelyszolgáltatók nyilvántartásában szereplő személyek folytathatnak. A adóhatóság csak olyan szolgáltató igénybevételére vonatkozó bejelentést fogadna el, amely ennek a feltételnek megfelel, és amennyiben az adózó felhívás ellenére nem jelent be regisztrált székhelyszolgáltatót vagy megfelelő székhelyet, úgy az adószáma akár törlésre kerülhet

EGT tagállamból származó osztalék

Új adatszolgáltatással bővül a járulékbevallás, így a NAV rendelkezni fog azzal az információval, hogy a kifizető által bevallott osztalék összege az EGT-államban működő tőzsdére bevezetett értékpapír utáni osztaléknak minősül -e, így az ilyen jövedelemmel érintett adózóknak az adóbevallási tervezetben kiajánlott szociális hozzájárulási adó alapját képező jövedelemadatot nem kell módosítaniuk.

Előzetes ármegállapítási eljárás

A szokásos piaci ár megállapítását az adózók jellemzően folyamatos teljesítésű ügyletekre kérik, amelyeknél az árat az üzleti év teljes eredménye alapján határozzák meg, és igazolják. A határozat teljes adóév vonatkozásában adható ki. Lehetővé válik a kérelem benyújtásakor még le nem zárt adóév esetén is, ezen adóév első napjára visszamenőleges hatállyal döntést hozni.

Késedelmi pótlékszámítás

A módosítás az adóhatóság pótlék számítás szabályait pontosítja, miszerint a késedelmi pótlék és az önellenőrzési pótlék napi mértékét három tizedesjegy pontossággal, a további tizedeseket elhagyva kell megállapítania az adóhatóságnak.

Iratmegismerés korlátozása

A módosítással elkerülhető, hogy a nyomozhatóság által az adóhatóság részére átadott anyagok tartalmazzák például egy nyomozhatósági szignalizáció tartalmát, amely részletesen ismertetheti a bűnügyi adatokon alapuló adóelkerülés részleteit, az Air. által biztosított iratmegismerési jog alapján bűncselekményt elkövető személy gyanúsítottként történő kihallgatását megelőzően megismerhesse.

EDUTAX

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 4 =