A nyár a korábbi évekhez hasonlóan változásokat hoz az adózásban, és a számvitelben egyaránt. Rövid összefoglalónkban a teljesség igénye nélkül bemutatjuk, hogy mely fontosabb területeket érintik a változások.

Szociális hozzájárulási adó

Szakképesítésre vonatkozó szabályok módosulása

A módosítás a szakképzési hozzájárulás kivezetésével a szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést munkáltatóként megkötő adóalany számára a továbbiakban a szociális hozzájárulási adóból biztosítja a korábban a szakképzési hozzájárulás kapcsán a bruttó kötelezettség tekintetében érvényesíthető kedvezmények igénybevételét. A fizetendő szociális hozzájárulási adót meghaladó, illetve a szociális hozzájárulás adófizetésre törvény alapján nem köteles adóalanyok az adókedvezményt visszaigénylés keretében érvényesíthetik. A rendelkezés 2022. július 1-jétől lép hatályba.

Adómérték változása

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2022. július 1-től a jelenlegi 15,5%-ról 15%-ra csökken.

Őstermelők

A módosítás eredményeként a törvény egyértelműen kimondja, hogy a szociális hozzájárulási adó fizetésére nem kötelezett őstermelőnek a szociális hozzájárulási adó tekintetében nincsen bevallási kötelezettsége.

Nyugdíjasok kereső tevékenysége

A törvény biztosítja, hogy maradéktalanul megvalósuljon az a célkitűzés, hogy a nyugdíjas személyek kereső tevékenysége mentesüljön a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség és a szociális hozzájárulási adó alól. Ezen túl nem keletkezik adófizetési kötelezettsége a saját jogú nyugdíjasnak minősülő adófizetésre kötelezett személynek az Szja tv. szerinti egyéb jövedelem kivételével.

 

Illetéktörvény

A módosítás értelmében a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság minősítés megállapításához az utolsó rendelkezésre álló mérleg adatait korrigálni kell a mérleg fordulónapjától a társaság üzletrészének, részesedéseinek megszerzéséig eltelt időtartam alatti vagyonmozgásokkal a társaság ingatlanjainak az eszközök értékén belül képviselt arányának megállapítása során, amennyiben az változtat a minősítésen.

Ez azt jelenti, ha a rendelkezésre álló utolsó beszámolóban elfogadott mérleg és a vagyonszerzés időpontja között olyan változás következik be a megszerzett társaság eszközei között, ami alapján ingatlanos társaságnak minősülne (például új ingatlant vásárol), vagy éppen e státuszát veszítené el, akkor e változásra tekintettel kell lenni a 75%-os érték vizsgálatakor.

A módosítás már a Törvénymódosítás hatálybalépésének napját követő 31. napon hatályba lép, vagyis már 2021-es szerzés esetén is alkalmazandó lesz.

 

Helyi adók

A helyi adók módosítása az idegenforgalmi adó szabályait úgy módosítja, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerinti egészségügyi szolgálati jogviszonyt közszolgálati kötelezettségnek minősíti. Így az önkormányzat illetékességi területén egészségügyi szolgálati jogviszonyt teljesítő magánszemélyt is adómentesség illeti meg, ha e közszolgálati kötelezettségének teljesítése miatt tölt el a településen legalább egy vendégéjszakát.

 

EDUTAX

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 5 =