2019. június 3. éjfélkor üt az utolsó órája az Online Számla adatszolgáltatáshoz kapcsolódó specifikáció és XSD séma 1.0. verziójának. Június 4. 0:00 órától a NAV Online Számla adatszolgáltatásban verziófrissítés lép életbe: a NAV kizárólag az 1.1-es verzióban fogadja be a számla-adatszolgáltatást. A jelenlegi verzió használat érvénytelenséget, így bírságot eredményezhet.

Az adóhatóság 2019. január végén publikálta, majd 2019. február 6-án véglegesítette a számlák adatszolgáltatásához kapcsolódó új verziót, az 1.1-es specifikációt és XSD sémát, melyet az eredeti tervek szerint 2019. május 2-ától tett volna kötelezővé.

A 2019. április 29-én a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon megjelent tájékoztatás szerint azonban az átállásra való felkészülési folyamat elhúzódásáról szóló ügyféli jelzések miatt az adóhivatal egy hónap haladékot biztosított. Az új határidő 2019. június 3-a éjfél. 2019. június 4-én 0:00 órától már csak az új formátumban fogadja a számlák adatait az adóhivatal, az 1.0 verzióval érvényes adatszolgáltatás már nem teljesíthető.

A verzióváltással módosul mind az adat xml, mind az adatkommunikáció xml, ezért az adatbeküldés tartalmában és módjában is lesznek változások. Az 1.1-es verzióval kapcsolatos technikai információk a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon a Technikai információk/Dokumentációk/v1.1, jelenleg támogatott verzió címszó alatt találhatóak. További hasznos információk érhetőek el ugyanitt a Technikai információk/Fejlesztői napló címszó alatt is.

A verzióváltással a technikai módosításokon felül a beküldendő adatokat érintő adatszerkezet-változások is hatályba lépnek, melyek közül a legfontosabban a következők.

Dátumkezelés

Az új xml-ben 2010.01.01. utáni dátum vagy időpont értékek kerülhetnek csak beküldésre az adatszolgáltatás során. Ha a teljesítés napja vagy a teljesítés időszaka, illetve a számviteli teljesítés dátuma az alapszámlán 2010.01.01. előtti, akkor azt az 1.1-es módosító vagy storno adatszolgáltatásban nem kell és nem is szabad feltüntetni.

Forrás: www.adozona.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =