Egyre több vállalkozás csoportnál merül fel a konszolidált beszámoló készítési kötelezettség vagy tulajdonosi igény. Az EDUTAX Kft. ennek az igények a megfelelése céljából könyvvizsgálóit felkészíti, tovább képezi mind az összeállítás mind annak auditálása érdekében. Molnár Imre és Szilai László könyvvizsgálóink rendelkeznek ilyen tanúsítvánnyal. 

A konszolidált éves beszámoló készítésének célja az, hogy a jogilag önálló, de gazdaságilag egymással szoros kapcsolatban álló vállalkozások együttes vagyoni, pénzügyi és jövedelmi viszonyait úgy mutassa be, mintha azok egyetlen vállalkozásként működnének.

Konszolidált éves beszámoló készítésére az anyavállat kötelezett. Az anyavállalat az a vállalkozás, amely egy másik vállalkozásnál közvetlenül vagy leányvállalatán keresztül közvetetten meghatározó befolyást képes gyakorolni.

Az anyavállalatnak nem kell az üzleti évről összevont (konszolidált) éves beszámolót készíteni, ha az üzleti évet megelőző két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi törvényben meghatározott határértékeket:

  • a mérleg főösszeg 6 mrd Ft,
  • az éves nettó árbevétel 12 mrd Ft.
  • az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma 250 fő

A mutatóérték meghatározásnál az anyavállalat és leányvállalatai, valamint a közös vezetésű vállalkozásai konszolidálás előtt összesített adatait kell figyelembe venni. A közös vezetésű vállalkozás adatait a tőkerészesedés mértékében kell figyelembe venni. Nem kell az anyavállalatnak konszolidált éves beszámolót készítenie akkor sem, ha a leányvállalatait, közös vezetésű vállalkozásait, társult vállalkozásait mentesítette és ezeket a vállalkozásokat a könyv szerinti módszerekkel konszolidálná.

Amennyiben konszolidációs igény első alkalommal merül fel az anyavállalatnál 2019-es üzleti évre, a felkészülést a feladatra minél hamarabb el kell kezdeni. 

Szilai László

könyvvizsgáló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × öt =