Visszahívhatnak szabadságról, vagy el sem engednek?

A szabadság a munkaviszonyban egyfajta (gyakran hosszabb) pihenőidő, amelyre mindkét félnek fel kell készülni.

A munkáltatónak a munkavállaló helyettesítéséről kell gondoskodni (akár egy-két napról, akár huzamosabb távollétről van szó), illetve a munkavállalónak sem mindegy, hogy a szabadságként kiadott időtartammal, mint szabadidővel hogyan gazdálkodik. Mindezek miatt mindkét felet köti a 15 nappal korábban történő előzetes tájékoztatási kötelezettség.

A tervezhetőség okán egyik oldalról ezért van olyan szabály, hogy a munkavállaló évenként mindössze 7 munkanappal rendelkezik – ennyinek választhatja meg az időpontját, a többit – a jogszabály értelmében – a munkáltató adja ki (a munkavállaló előzetes meghallgatása után). A munkavállaló javára e szabálytól el lehet térni (sok esetben meg is teszik), ez azonban a munkáltató munkaszervezési mozgásterét csökkenti.

A másik oldalról viszont fontos látni, hogy a munkaidő-beosztásnak – mint a munkáltató működésének egyik legfontosabb munkaszervezési dimenziója – összetevője a szabadság, ennek kockázatát a munkáltató vállalja, így – megfelelő kompenzáció mellett bizony akár vissza is hívhatja a munkavállalót szabadságról. Gyakoribb, hogy el sem engedi – amelyhez bizony a hét munkanap kivételével joga van, vagy még gyakoribb, hogy a 15 napos előzetes közlési határidőt nem tartják be a felek.

Valóban apróságról van szó? Koránt sem. Munkahelyi konfrontáció, vita, kártérítési igény, munkaügyi bírság és még sorolhatnánk, miféle következményekkel számolhat a munkáltató, de van járható út, kevés erőfeszítéssel (és papírmunkával) jó megoldás.
Megelőzni úgy lehet a szabadsággal kapcsolatos vitákat, ha három feltételhez ragaszkodunk: tartjuk magunkat a megállapodás szerinti arányokhoz (mennyivel rendelkezik egyik és másik fél), betartjuk az egyenlő bánásmódot (nem kivételezünk) és az előzetes tájékoztatási határidőket.
Ha pedig nem boldogulunk, kérjünk munkaügyi szakértői segítséget.

Az Edutax Kft. munkaügyi tanácsadási szolgáltatásairól itt tájékozódhat.

Folytatjuk a szabadságok témakörét.

Torma Beáta – EDUTAX TEAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc + tizenhárom =