A szabadságos tömb, avagy a szabadság nyilvántartása.

Örökzöld téma: kötelező-e használni a zöld szabadságos tömb nyomtatványt a szabadságok nyilvántartására? Vagy hogyan másként lehetséges a szabadságok nyilvántartása?

Ahogy a munkaidő, úgy a szabadság nyilvántartására sincs egységes kötelező ú.n. formanyomtatvány.

Jogszabály kizárólag azt írja elő, hogy A munkáltató nyilvántartja … a szabadság tartamát. /Mt. 134. § (1) c)/ Előbb, a Mt. 115-125. §- okban találjuk, hogy tartalmilag mit is vár a jogalkalmazótól a regula. E szakaszokból kell tudnunk kiolvasni, hogy mit kell tartalmaznia a nyilvántartásunknak. Hogy ezt a tömb formájában tesszük, táblázatban, vagy egyéb módszerrel végezzük, az már a munkáltatóra van bízva. A lényeg, derüljön ki minden szükséges tartalmi követelmény. A bérszofrverek kivétel nélkül tartalmaznak egyfajta nyilvántartást, naná, hiszen a bérszámfejtés elengedhetetlen része, ugyanakkor célszerű óvatosan bánni ezekkel, sokszor csak a bér elszámolásához szükséges adatokat tartalmazzák, azt pl. szinte sosem, hogy mikor közölték azt (ld. sorozatunk 4. része).

Jogos elvárás ugyanakkor munkáltatótól, bérszámfejtőtől és munkavállalótól egyaránt, hogy a szabadság-nyilvántartás ne kezelhetetlen papírhalmazok gyártása legyen, idő és energiapazarló módon.

A szabadságos tömb is jó, bár vannak alternatívái is. Ha praktikus segítséget szeretnék, forduljunk munkaügyi szakértőhöz.

Az Edutax Kft. munkaügyi tanácsadási szolgáltatásairól itt tájékozódhat.

Kedves Olvasónk! Nyár végével a szabadságról szóló sorozatunknak is végére értünk.

Hamarosan más témakörrel folytatjuk, várjuk Önt is oldalunkon.

Torma Beáta – EDUTAX TEAM

1 hozzászólás: “Tévedések és tévhitek – a (nyári) szabadságról – 5. rész

  1. Miért nem használnak szabadságos tömböt?? Így a munkaadó kiírogatja a szabadságot amit a dolgozó ki sem vesz!!! A vagyonőröknek egy napot sem adnak ki! Ha pihenni akar nem fizetik!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =