2019. január 11-én az ommf.gov.hu oldalon megjelent a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2018. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól címmel egy részletes jelentés, amelyben általános, és konkrét ellenőrzési tapasztalatokról, kapcsolódó statisztikákról tájékozhat az érdeklődő.

A hatóság ebben közzétett számos tanulságos példát is, „rossz gyakorlatot”a lefolytatott ellenőrzésekről, melyekkel az ellenőrzések során a fenti időszakban találkoztak a munkaügy felügyelők, és a foglalkoztató elmarasztalásával, adott esetben súlyos munkaügyi bírsággal végződött.

Hasonló esetekkel munkaügyi szakértőink is találkoznak a tanácsadói munkájuk során, ezért néhány tipikus példát a jelentésből idézve megosztunk olvasóinkkal a jövőben. Célunk a megelőzés, a mások hibájából történő tanulási lehetőség biztosítása.

Íme a második:

Példa: Győr-Moson-Sopron megyében 2018. szeptemberben egy állattenyésztéssel foglalkozó munkáltatónál került sor ellenőrzésre. Megállapítást nyert, hogy a munkáltató a fent nevezett munkavégzési helyen – állattenyésztő, traktoros munkakörben – összesen 18 munkavállalót foglalkoztatott írásba foglalt munkaszerződéssel és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal felé történt bejelentéssel. A munkáltató a foglalkoztatásában álló munkavállalók rendes és rendkívüli munkaidejéről olyan munkaidő-nyilvántartást vezetett, amelyben a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő kezdő és befejező időpontja nem került feltüntetésre, a munkanapok esetében csak a „D” bejegyzés szerepelt. A munkáltató képviselője arra hivatkozott, hogy a „D” a munkanapot jelöli, és, hogy „mindig így vezettük a nyilvántartást, soha senki nem mondta, hogy így nem jó”.

Érdeklődő olvasóink a teljes jelentést az összes példával tanulmányozhatják a www.ommf.gov.hu oldalon a fenti címmel jelölve.

forrás: www.ommf.gov.hu/hírek, aktualitácok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × öt =