Mely munkakörökben dolgozóknak kell megfizetni a garantált bérminimumot 2017-ben?
A jogszabály tartalmilag nem változott, a 430/2016. (XII. 15.) Kormányrendelet szerint:

…a  legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma…

A kérdés azért hangsúlyosabb jelenleg, mert 2017. január 1-től a garantált bérminimum jelentősen emelkedett a 2016. évihez képest, melynek cégükre fordításával, kigazdálkodhatóságával, a munkáltatók mostanság szembesülnek, s keresik az „alternatívákat”.

Kiindulási alapként megállapítható, hogy a munkakörnek az adott munkahelyre érvényes konkrét tartalmát – így az elvárt végzettséget, szakképesítést – a munkáltató állapítja meg, és természetesen viseli e döntése következményeit. Döntése jogszerűen azonban nem lehet ellentétes jogszabályi előírással, illetve szakmai szabállyal, azaz nem alkalmazható olyan személy középfokú végzettséget/képzettséget előíró munkakörben, aki nem rendelkezik azzal a releváns végzettséggel. Sok esetben egyértelműek az előírások, viszont számos, ú.n. „OKJ-s szakma” esetében felmerülhet a kérdés:
Pl. alapfokú iskolai végzettségre alapozó, iskolarendszeren kívüli szakképzésben megszerezhető alsó középfokú szakképesítésnek nevezett munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak jár-e a garantált bérminimum, ilyen munkakör pl. a targoncavezető, könnyűgépkezelő? Az uralkodó szakmai álláspont szerint igen.

Nem köteles ugyanakkor a munkáltató garantált bérminimumot fizetni a munkavállalónak akkor, ha az adott munkakör alapfokú végzettséggel valóban betölthető, még akkor sem, ha az adott személy érettségivel, vagy akár diplomával rendelkezik (amely nyilván nem releváns az adott munkakörben). Szintén gyakran felmerülő kérdés, hogy az egyszerű érettségi bizonyítvány (szakma nélkül) elvárása esetén meg kell-e fizetni a garantált bérminimumot, hiszen gyakran halljuk a megtévesztő „szakmunkás minimálbér” kifejezést.  Az „érettségi” középfokú iskolai végzettség, tehát egyértelmű, hogy ilyen elvárás esetén a garantált bérminimum jár a munkavállalónak.
Felhívjuk a T. munkáltatók figyelmét, hogy lényegtelen,  milyen munkakör megnevezés szerepel a munkaszerződésben; a munkakört is – ahogy magukat a jogviszonyokat – tényleges tartalmuk szerint kell elbírálni, nem a használt elnevezés szerint.

Fontosnak tartjuk továbbá megjegyezni, hogy a  FEOR szám „csak” egy statisztikai besorolási rendszer – amely történetesen logikai összefüggést mutat az egyes munkakörökhöz kapcsolható végzettséggel/szakképesítéssel – de nem a FEOR szerinti besorolás alapozza meg kizárólagosan a munkakör tartalmát. Tapasztalat ugyanakkor, hogy a hatósági ellenőrzések gyakran figyelembe veszik a besorolások és a bérezés hatósági ellenőrzésekor. Köztudott, hogy a NAV bejelentések (T1041) tartalmazzák a munkakör FEOR szerinti besorolását, és a munkaidő mértékét is, így ennek „megváltoztatásával, átsorolásával” álláspontunk szerint – kockázatos helyzetbe hozhatja magát a munkáltató.

1 hozzászólás: “Tájékoztató a garantált bérminimum-fizetési kötelezettség körében 2017.

 1. Üdvözlöm!

  „Az „érettségi” középfokú iskolai végzettség, tehát egyértelmű, hogy ilyen elvárás esetén a garantált bérminimum jár a munkavállalónak.”

  Ez a közmunkásokra is vonatkozik?
  Üdvözlöm!
  A közmunkásoknak is jár a garantált bér, ha a munkakörhöz legalább érettségire van szükség és a munkavállaló rendelkezik is vele?
  A munkába lépésem feltétele az érettségi bizonyítványom megléte volt.
  Munkaköri leírásomban a munkakör betöltésének feltételei:
  iskolai végzettség: felsőfokú vagy középfokú iskolai végzettség
  szakmai végzettség: pedagógus, pedagógus asszisztens, egyéb szakképzettség
  A munkaköri besorolásom: Oktatási asszisztens, (FEOR 3410), mely a KSH adatai szerint: egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozás. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) értelmében: pedagógiai asszisztens munkakörben minimum érettségire van szükség.

  A munkáltatóm szerint -mivel én közmunkás vagyok, rám nem vonatkoznak jogszabályok, hiába van érettségim, az nem szakképesítés – ezért a munkakör sem igényel szakképesítést, érettségimet figyelmen kívül hagyva a mindenkori legalacsonyabb közfoglalkoztatási bérbe sorolt.

  Megteheti e a munkáltató, hogy a középfokú végzettségemet nem veszi figyelembe és a közfoglalkoztatási béremet egyenlő mértékben állapítja meg olyan munkavállalókkal, akik ténylegesen 8 általános iskolai végzettséggel, segédmunkás munkakört töltenek be?

  A munkaköröm jóval túlmutat az általános műveltségen.

  Szakértő véleményét és segítségét nagyon köszönöm!
  Tisztelettel: Sz.A.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + nyolc =