Figyelem! Minden vállalkozást érint, amely legalább 20 főt foglalkoztat!

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2016. júliusi módosítása nyomán már az egészen kis – legalább 20 főt foglalkoztató – cégeknek, vállalkozásoknak is kell munkavédelmi képviselőt választani. A munkavédelmi képviselő nem munkavédelmi szakember, hanem az üzemi tanács választás eljárási szabályai alapján megválasztott munkavállaló (csak cégen belüli személy lehet), aki a munkavállalók munkavédelmi szemléletű képviseletét látja el a foglalkoztatónál mandátuma alatt.

A törvény-módosítás hatályba lépését követően a képviselő választásra meghatározott türelmi idő 2017. januárban lejárt, ezért az érintett vállalkozásoknak mielőbb pótolni szükséges e kötelezettséget a lehetséges szankciók elkerülése érdekében. Ahhoz, hogy a munkavédelmi képviselő képes legyen hatékonyan betölteni a törvényalkotó szándéka szerinti funkcióját a jogszabály e személyek számára munkavédelmi tárgyú képzést ír elő az első évben 16 órában, majd azt követően évente 8-8 óra időtartamban.

Ennek a képzésnek a költsége a munkáltatót terheli, viszont a munkavállaló „kénytelen” azt végigülni, s jó esetben némi tárgyi tudást, de különösen munkavédelmi szemléletet elsajátítani. Ezért aztán koránt sem mindegy, hogy azt az 1-2 napot milyen szakmai tartalommal töltik meg, milyen összefüggéseket (pl. munkaügyi-munkajogi) mutatnak meg, milyen szemléletbeli attitűdöt igyekeznek kialakítani, végül, de nem utolsósorban mennyire érdekes, élményszerű a képzés maga. Foglalkoztatóként – nyilván a képzés részvételi díjának prioritása mellett – érdemes a fenti szempontokat is figyelembe venni, ha képzést keresünk megválasztott munkavédelmi képviselőnk számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =