Tapasztalatok 2014. Tervek 2015.

Rövid összefoglalónkkal bemutatjuk, milyen ellenőrzéseket folytatott 2014-ben a munkaügyi hatóság, illetve az idei évben melyek a fő vizsgálati irányok.

2014. évben háromféle célellenőrzést végzett a hatóság:

Tavasszal az ú.n. védett munkavállalók (nők, fiatal munkavállalók, megváltozott munkaképességűek) foglalkoztatásának körülményeit ellenőrizték.
E csoportok esetében elsősorban azt vizsgálták, hogy a védettséghez kapcsolódó különös jogok mennyire érvényesülnek, vagy sérülnek.
A leggyakoribb szabálysértés típus itt a munkaidővel kapcsolatos: munkaidő-nyilvántartás (hamis, hiányos, hiányzik), munkaidővel kapcsolatos (szabálytalan éjszakai, rendkívüli munka). Jelentős volt még a munkabérrel kapcsolatos szabályok megsértése (pótlékok, bérfizetési határidő).
A vizsgált munkáltatók 20%-ában szabtak ki munkaügyi bírságot.

Tavaly, a nyári időszakban a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok, a munkavállalók jogainak érvényre juttatása volt fókuszban.
Ezen belül a célellenőrzések iránya a bejelentés nélküli foglalkoztatások, a színlelt szerződések, a részmunkaidős bejelentések teljes munkaidős foglalkoztatás mellett volt. Figyelemre méltó, hogy az ellenőrzött munkáltatók 80%-ánál találtak szabálytalanságot, s e szempont alapján a legfertőzöttebbnek a főváros – mint terület tűnik. Ugyanakkor a hatóság pozitív hozzáállását mutatja, hogy a szabálysértő munkáltatóknak mindössze 40%-ában szabtak ki munkaügyi bírságot, a többség megúszta kötelező, figyelemfelhívó, vagy megállapító határozattal.

Ősszel a munkabérrel kapcsolatos szabályok betartása volt napirenden, különösen az építőipar, kereskedelem, vendéglátóipar, vagyonvédelem ágazatok voltak érintettek. Itt még magasabb, 86%-os volt a szabálysértő munkáltatók aránya, és a munkavállalóknak közel 70%-át érintett valamilyen munkabérrel kapcsolatos szabálytalanság. Ugyanakkor mindössze az ellenőrzések 10%-ában került sor munkaügyi bírság kiszabása, köszönhetően annak is, hogy a kis- és középvállalkozások esetében első esetben munkaügyi bírság helyett figyelmeztetés történik.

2015. március-április hónapban a munkaerő-kölcsönzési tevékenység (mind kölcsönbeadói, mind kölcsönvevői oldalról) , nyáron a foglalkoztatási szabályok, míg az október-novemberi hónapokra a szabadság szabályainak kiemelt ellenőrzését irányozta elő a NGM Foglalkoztatás-felügyeleti főosztálya.

Természetesen az ellenőrzési terv mindössze egyfajta irányultság, a munkaügyi hatóság bármilyen munkaügyi ellenőrzést elfolytathat bármely foglalkoztatónál – nyilván a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően.

A hatóság teljes beszámolója és a 2015-ös terv olvasható a www.ommf.gov.hu honlapon.

szerkesztő: Torma Bea
forrás: www.ommf.gov.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 4 =