Agrárgazdasági Kamarai megkeresések
Az agrárkamarai törvény 5. § (1) d) pontja értelmében az agrárgazdasági tevékenység tényleges folytatása és az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben történő nyilvántartásba vétel együttes feltételének fennállása esetén lesz a vállalkozás az Agrárkamara tagja. Tovább olvasom

Nem jön több felesleges ügyfélkapu-üzenet
Július 1-jétől a közigazgatási perekben a jogi képviselővel eljáró fél és a belföldi székhelyű gazdálkodó szervezet számára kötelező az elektronikus kapcsolattartás. Ennek a fejlesztésnek azonban az a kellemetlen következménye lett, hogy a számvitellel foglalkozó szakemberek hirtelen több száz felesleges üzenetet kaptak az Ügyfélkapu rendszertől, mely egyik napról a másikra többszörösére növelte adminisztratív teendőiket. A probléma megoldására az érintettek, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének részvételével egyeztetést kezdeményeztek a NISZ-szel, és sikerült megnyugtató megoldást találniuk a problémára. Tovább olvasom

Kiemelt jogszabály változások 2017. január 1-től

1.Cafeteria-rendszer átalakítása

Főbb változások:

  • Kedvező adóteher mellett adható, választható juttatások köre szűkül: kizárólag az éves keretösszeget meg nem haladó pénzösszeg és SZÉP-kártya az SZJA-törvényben meghatározott kereteken belül történő juttatása minősül béren kívüli juttatásnak (71. §)
  • Az éves keretösszeg a közszférán kívül foglalkoztatott más munkavállaló esetében évi 450 ezer Ft. Ha a foglalkoztatás nem az év egész részében történik, az éves keretösszeg foglalkoztatás időtartamával arányos része adható kedvező feltételek mellett.
  • A pénzjuttatás éves keretösszege 100 ezer Ft, az e feletti rész munkavállaló esetében bérjövedelemként adóköteles.
  • A SZÉP-kártya egyes alszámláinak keretösszege nem változik: szálláshely szolgáltatásra 225 ezer Ft, vendéglátás alszámlára 150 ezer Ft, a szabadidő alszámlára 75 ezer Ft támogatás adható.
  • A korábbi kedvező adózású juttatások (pl. Erzsébet-utalvány, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, pénztári befizetések, munkahelyi meleg étkezés stb.) béren kívüli juttatásnak nem minősülnek béren kívüli juttatásnak, 2017-től egyes meghatározott juttatásként adhatók.
  • Az adóalap továbbra is a juttatás értékének 1,19-szerese. A vonatkozó adó és egyéb terhek a SZÉP-kártya és a pénzösszeg esetében 15 % SZJA és 14 % EHO (a meghatározott 450 ezer Ft-os keretösszegig), míg a többi juttatás esetében 15 %SZJA és 27 % EHO.

2. Egyéb, a munkaerő mobilitását elősegítő változások:

  • A munkába járással kapcsolatos költségtérítés 15 FT/km-re emelkedik, melyet a munkáltató adómentesen adhat, ha a munkavállaló a foglalkoztatás helyétől kívül eső közigazgatási határon kívülről jár munkába és az utazáshoz nem közösségi közlekedés eszközt vesz igénybe, hanem saját gépjárművet használ.
  • Módosul a munkásszállás fogalma is: ha a vállalkozás saját tulajdonú vagy bérelt ingatlanban több lakóhelyiség (szoba) található, nem szükséges két fő helyiségenkénti elhelyezése, elegendő egy fő is. Azonban, ha az ingatlanban csak egy lakóhelyiség található továbbra is két fő szükséges az adómentességhez.

3. Számlázással kapcsolatos változások

  • 2017-től a számla kötelező adattartalmára vonatkozó rendelkezések alapján a számla kötelező elem a vevő adószámának első nyolc számjegye, ha a számlában feltüntetett áthárított forgalmi adó összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer Ft-ot. Ez a határ 2016-ban még 1 millió Ft volt.

További jogszabály kihirdetése várható – hasonlóan az online pénztárgépekhez és az EKÁER rendszerhez – a számlázó programok terén is. E szerint bevezetésre kerül az online számlázás is, mely nyomon követésével az adóhatóság valós időben tudja nyomon követni a vállalkozások által kiállított számlákat, illetve az egyes kapcsolati hálók felállítása is könnyebbé válik azok ellenőrzése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =