A kiskereskedelmi adó 2,5 százalékos felső kulcsa emelkedik 2,7 százalékra 2022. februárjától.

A törvényjavaslat hasonló adóemelkedést irányoz elő, mint amelyről korábban a Telex írt. Az újság minőségmegőrzési idővel kapcsolatos értesülése is helytállónak bizonyult.

Mint a törvényjavaslat részletes indoklásában olvasható: az élelmiszer-kiskereskedők részére kötelezővé válik a közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszerek felajánlását a rászorulók részére, a 100 milliárd Ft alatti élelmiszerlánc-felügyeleti tevékenységből származó éves árbevétellel rendelkezők, valamint valamennyi egyéb élelmiszer-vállalkozó esetében nem kötelező, hanem önkéntes a felajánlás. Ezt az újonnan létrejövő Élelmiszermentő Központ (a továbbiakban: ÉMK) koordinációjával valósítják meg. A felajánlott élelmiszerekről az ÉMK-t az érintett kiskereskedelmi vállalat az ÉMK által
üzemeltetett informatikai rendszeren keresztül értesíti, megjelölve a felajánlott áru mennyiségét és fellelhetőségi helyét, pontos lejárati idejét. Az ÉMK a Karitatív Tanács szervezeti tagjaival, továbbá az általa előzőleg regisztrált más karitatív tevékenységet folytató szervezetekkel szerződik. Ezek a szerződött partnerek juttatják el az élelmiszert a rászorulók részére megfelelő nyomonkövetés mellett.

Az érintett kiskereskedelmi láncoknak élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell összeállítaniuk és az élelmiszermentéssel összefüggő tevékenység koordinálására élelmiszermentési felelőst kell kinevezniük.

A teljes törvényjavaslat elolvasható itt: https://www.parlament.hu/irom41/17882/17882.pdf

Forrás: ado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + négy =