Egy katás egyéni vállalkozó magánszemélyként ingatlanokat ad bérbe, illetve rövid távú lakáskiadással is foglalkozik. Hogyan alakul az adózása – tette fel a kérdést olvasónk, Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy katás egyéni vállalkozó, aki 2021. februárban kezdte el a tevékenységét. Lassan kimerítette a katamentes keretét. Ezen felül magánszemélyként ingatlanokat ad bérbe, ebből származó jövedelme évi 16 millió forint, valamint airbnb, rövid távú lakáskiadással is foglalkozik, ebből származó jövedelme évi 8 millió forint. Ilyen esetben az ő adózása hogyan alakul?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Mindhárom tevékenységére elvileg joga van különböző adózási módot választania, de áfa szempontjából a bevételei összeadódnak, így vélhetően már átlépte az alanyi áfamentesség 12 millió forintos összeghatárát. Így, ha esetleg alanyi áfamentes adóalanyként kezdte meg a 2021-es évet, akkor vizsgálni kell, hogy az általa nyújtott szolgáltatásokból származó összes bevétele év eleje óta átlépte-e a 12 millió forintos összeghatárt.

Ha igen akkor áfát kell felszámítania a bevételeire. Az áfát először arra a bevételére kell felszámítania, amellyel átlépi a 12 millió forintos összeghatárt.

A hosszú távú ingatlan-bérbeadás azonban áfamentes marad az átlépést követően is (kivéve ha áfafizetési kötelezettséget választ rá).

Az airbnb, amennyiben megfelel a kereskedelmi szálláshelyadás fogalmának az 5 százalékos áfamértékkel adózik.

A katás egyéni vállalkozóként folytatott tevékenysége a tevékenység tartalmától függően lehet áfamentes vagy 27 százalékos, 18 százalékos, 5 százalékos adómértékű.

Az áfán kívül a nyereségadóztatás a három különböző tevékenységre párhuzamosan háromféle módon történhet.

1. A hosszú távú ingatlan-bérbeadást joga van önálló tevékenységből származó összevont adóalap részeként leadóznia.

2. A rövid távú kereskedelmi szálláshelyadásra választhatja a tételes átalányadózást, ha megfelel a feltételeknek, illetve, ha eleve ezt választotta, akkor azt bevétel nagyságtól függetlenül alkalmazhatja tovább.

3. Az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel maradhat a kata hatálya alatt is, de joga van bármikor év közben kijelentkezni. Ha kijelentkezik a kata hatálya alól, akkor a kijelentkezés hónapját követő hónap első napjától a vállalkozói személyi jövedelemadózás szabályai szerint kell adóznia. Joga van ezen belül vállalkozói átalányadózást is választani (2021-ben arányosan 15 millió forintos vállalkozói bevételig alkalmazható a vállalkozói átalányadózás).

Forrás: adozona.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 12 =