Legújabb sorozatunkban olyan mindennapi munkaügyi problémákra, akadályozó tényezőkre, sokszor bosszantó apróságokra igyekszünk tippeket adni, amelyek megkeseríthetik munkavállaló, munkáltató életét egyaránt.

Felvehető-e GYES-ben részesülő személy, akinek egyébként van munkahelye? – folytatás

Szakértőink gyakran találkoznak a fenti kérdéssel, így talán érdemes megvilágítani pontosan e tényállást.

Az előző részben a kérdés feldolgozását addig a pontig tárgyaltuk, hogy a munkavállalónak lejár a szülési szabadsága/fizetés nélküli szabadsága eredeti munkahelyén, azaz ha ott munkavégzési kötelezettsége lesz, vajon megtarthatja-e „másod”-állását? Van-e valamelyik munkahelyén jogviszony-megszüntetési kötelezettsége?

Ha feltételezzük, hogy gyermeke már nem fiatalabb 3 évesnél, és maga a dolgozó is elmúlt 18 éves, akkor munkavállalói oldalról elvi akadálya nincs mindkét jogviszony megtartásának.
A kérdés, hogy a két munkáltatónál fennálló munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettségének eleget tud-e tenni, illetve nincs-e valamely munkáltató irányából korlátozás (további jogviszony fenntartására). Leggyakrabban ez akkor működik a gyakorlatban, ha mindkét jogviszony részmunkaidős és a két munkaidő-beosztás párhuzamosan teljesíthető, pl. egyik munkahelyen hétköznap délelőtt dolgozik, másikon pedig délután, vagy egyik munkahelyen hétköznap, másikon hétvégén kell teljesíteni. További gyakori és működő megoldás, hogy egyik jogviszonyban (ez lehet a korábban keletkezett is) kötetlen a munkavállaló munkarendje, s ennek megfelelően meg tudja oldani a teljesítést úgy, hogy az ne ütközzön a kötött munkaidő-beosztású másik munkaviszonnyal

Bizonytalanság esetén, vagy konkrét helyzetre érdemes tanácsot kérni a legmegfelelőbb szakértőtől.

Az Edutax Kft. munkaügyi és munkavédelmi tanácsadási szolgáltatásairól itt tájékozódhat.

Folytatjuk…

Torma Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 1 =