Az új uniós szabályok alapján 2014. július 4-től módosultak a társasági adótörvény fejlesztési adókedvezménnyel kapcsolatos rendelkezései. A részletes szabályokat a 165/2014. (VII.17.) kormányrendelet tartalmazza.

A fejlesztési adókedvezményre jogosító jogcímek többsége továbbra is megmarad, megszűnik ugyanakkor a szélessávú internet szolgáltatást és az energia hatékonyságot szolgáló beruházások kedvezménye.

A törvény meghatározza az azonos vagy hasonló tevékenység, az induló beruházás, az új gazdasági tevékenyég, valamint az önálló környezetvédelmi beruházás fogalmát.

Az egyes régiókban a következők szerint lehet kedvezményt igénybe venni:

  • Induló beruházás alapján bármely vállalkozás igénybe vehet adókedvezményt az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl, a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl régiókban.
  • A közép-magyarországi régióban a nagyvállalkozások a nem támogatott településeken nem jogosultak adókedvezményre, a támogatott településeken kizárólag új gazdasági tevékenységet eredményező beruházásokhoz kaphatnak adókedvezményt. A kis- és középvállalkozások esetében nincs ilyen korlátozás.

A 2014-2020 közötti időszakra engedélyezett támogatási térkép szerint a támogatási intenzitás egyes régiókban csökken. Kisvállalkozások esetében a támogatás intenzitása 20, középvállalkozásoknál 10 százalékponttal növelhető.

Támogatási intenzitások régiónként:

Régiók 2007-2013 2014-2020
Budapest 10% 0%
Pest megye nem támogatott települései 30% 0%
Pest megye támogatott települései 30% 35%/20%
Észak-Magyarország, Észak – Alföld, Dél-Dunántúl 50% 50%
Közép-Dunántúl 40% 35%
Nyugat-Dunántúl 30% 25%

Lényeges változás, hogy az 500 millió forintot meghaladó értékű beruházásoknál kisvállalkozásoknak 20 helyett 10 fő, a középvállalkozásoknak 50 helyett 25 fő létszámnövelést kell vállalni. Ehhez hasonlóan a bérköltség vállalás is felére csökken.

Az adókedvezmény bejelentés, illetve az Európai Bizottság jóváhagyásához kötött beruházások esetében a Kormány határozata alapján vehető igénybe. Az Európai Bizottság engedélye szükséges, ha

  • a beruházáshoz igényelt összes állami támogatás meghaladja azt az összeget, amelyet az adott településen egy 100 millió eurónak megfelelő forintösszeget meghaladó elszámolható költségű beruházás kaphat;
  • a kis- és középvállalkozás által a Közép-Magyarország régióban (a támogatható települések kivételével) a beruházáshoz igényelt összes állami támogatás, beruházásonként meghaladja a 7,5 millió eurónak megfelelő forintösszeget;
  • a mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását szolgáló beruházás elszámolható költsége meghaladja a 25 millió eurónak megfelelő forintösszeget, vagy, ha az igényelt állami támogatás több mint 12 millió eurónak megfelelő forintösszeg;
  • az adózó a kérelem benyújtását megelőző két naptári évben azonos vagy hasonló tevékenységet szüntetett meg az Európai Gazdasági Térség területén, vagy tervezi, hogy a beruházás befejezését követő két naptári éven belül ilyen tevékenységet szüntet meg.

A fejlesztési adókedvezmény iránti kérelmet a benyújtást, hiánypótlás esetén a hiánypótlást követő 90 napon belül kell elbírálni. A határozathozatalra nyitva álló határidő egy alkalommal 60 nap helyett 90 nappal meghosszabbítható. A bejelentés, illetve a kérelem benyújtásának késedelmes teljesítése esetén igazolási kérelem előterjesztésének helye nincs. A fejlesztési adókedvezmény a kérelem, bejelentés benyújtásakor hatályos rendelkezéseknek megfelelően vehető igénybe.

Molnár Imre
adószakértő
EDUTAX TEAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − négy =