A legális online sportfogadásból származó nyeremény után nem kell adózni, azonban az illegálisból származó nyeremény egyéb jövedelemként adóköteles, utána személyi jövedelemadót (szja) és szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni.

Szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos pénz, tét fizetése fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén nyereményre válik jogosulttá, és mindez – akár nyer, akár veszít – kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ. Az interneten szervezett sportfogadás távszerencsejátéknak számít.

Az online fogadás akkor legális, ha az üzemeltetője rendelkezik a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának engedélyével. Az engedéllyel rendelkező játékszervezők listája a következő linken érhető el: https://sztfh.hu/nyilvantartasok/engedelyek-kozhiteles/ .

Tiltott szerencsejátéknak tekintendő az a Magyarországon online elérhető szerencsejáték, ami a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság engedélyével nem rendelkezik, akkor is, ha az üzemeltetője külföldi.

Az online sportfogadás nyereményének adókötelezettségét befolyásolja, hogy a játékot legálisan, vagy illegálisan szervezték.

A legális sportfogadás nyereménye

Az engedéllyel rendelkező honlapon folytatott sportfogadásból (távszerencsejátékból) származó nyeremény az Szja törvény[1] alapján adómentes, azaz a nyertesnek a nyereményösszeggel adózási teendője nincs, azt nem kell bevallania, és adót sem kell fizetnie utána.

Az illegális sportfogadás nyereménye

tiltott online sportfogadásból származó nyeremény után a nyertes magánszemélynek adót kell fizetnie.

Az illegális sportfogadásból származó nyeremény a magánszemély egyéb jövedelmeként adózik. Az adóköteles jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételt csökkenteni kell a bevétel megszerzésével kapcsolatos, elismert költségekkel, például a tét összegével. A bevételt és a költséget fogadásonként kell elszámolni, tehát például a vesztes fogadások költsége nem számolható el a nyertes fogadások bevételével szemben. A bevételt és a költséget a magánszemély a nevére kiállított bizonylattal igazolhatja.

Az egyéb jövedelem után – így a tiltott online sportfogadás nyereménye után is – év közben

  • 15 százalékos szja-előleget és
  • 13 százalékos szochót

kell fizetni.

Ha a nyereményt a magánszemély nem kifizetőtől kapja – például a nyeremény egy külföldi honlapon szervezett játékból származik –, akkor a jövedelem után a magánszemélynek kell megfizetnie a 15 százalék szja-előleget, és a 13 százalék szochót, a szerzés negyedévét követő hónap 12-éig.

Mivel ebben az esetben a szochót a magánszemély fizeti, és azt költségként nem számolhatja el, azt neki nem térítik meg, az szja-előleg és a szocho alapjának megállapításakor a jövedelem 89 százalékát kell figyelembe venni.

Ha a nyereményt a magánszemély kifizetőtől kapja – azaz a bevétel egy magyar vállalkozás által engedély nélkül üzemeltetett honlapról származik –, az szja-előleget a kifizető állapítja meg, vonja le és erről igazolást kell kiállítania a nyertes részére. A 13 százalékos szochót a juttatónak kell megfizetni.

A tiltott szerencsejáték nyereményéből származó egyéb jövedelmet a szerzés évéről szóló szja-bevallásban kell bevallani az adóévet követő május 20-ig. Az engedéllyel nem rendelkező külföldi online fogadás nyereményéből származó jövedelmet a NAV által készített adóbevallási tervezet nem tartalmazza, ezért azt a magánszemélynek ki kell egészítenie a nyereményre vonatkozó adatokkal.

Forrás: nav.gov.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + négy =