2018-tól új kötelezettséget írnak elő a jogszabályok a társaságok számára, és erről szeretnék tájékoztatást adni.  

Az Art. 1. sz. melléklet 1.24. és 22. pontja alapján a gazdasági társaság adózó köteles bejelenteni az állami adó- és vámhatósághoz a külföldi pénzintézetnél vezetett valamennyi érvényes számlaszámát, a számlát vezető külföldi pénzintézet nevét, valamint a számla megnyitásának és lezárásának napját,
a) a bejelentkezés napjától számított 15 napon belül, illetve
b) új számla megnyitása, vagy a korábban bejelentett bankszámla lezárása illetve a bejelentett számlához kapcsolódó módosítás esetén a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül. 

Tekintettel arra, hogy az Art. a bejelentkezési kötelezettség alanyaként a gazdasági társaságokat nevesíti, így arra csak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 3:89. § (1) bekezdése szerinti ügyfelek kötelesek, azaz a közkereseti társaságok, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok valamint a részvénytársaságok.

Egyszeri bejelentési kötelezettségként szükséges a 2018. január 1-jén érvényes külföldi bankszámlákra vonatkozó adatokat is bejelenteni az állami adó- és vámhatósághoz 2018. január 31-ig. Az elmulasztott bejelentést akár hatszázezer forint összegű mulasztási bírsággal is szankcionálhatja a NAV.

Papp-Vida Csilla

adószakértő, bejegyzett könyvvizsgáló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + 11 =