Bejelentési kötelezettség
2017. január 1-től az összes, Ausztriába belépő, ott árut vagy utast felvevő és letevő jármű sofőrjét autómérettől függetlenül előre be kell jelenteni az osztrák hatóságoknak. A gépkocsivezetőt még az előtt be kell jelenteni, hogy a jármű belépne Ausztriába. Spontán-kabotázs esetén a munkavégzés előtt eleget kell tenni a bejelentési kötelezettségnek.

A bejelentés interneten keresztül történik a ZKO3 elnevezésű nyomtatványon. Alkalmazottat nem foglalkoztató vállalkozókra nem vonatkoznak ezek az előírások, saját magukat nem kell bejelenteniük, illetve tranzitforgalom esetén sem kell bejelentést teljesíteni.

Minimálbér
A sofőrnek meg kell fizetni az osztrák minimálbért a ténylegesen Ausztriában töltött időre. Az osztrák bérezés elég bonyolult, szakmai gyakorlatra, gépkocsi méretére tekintettel rendelkeznek meghatározott minimálbér tételekkel, és a kollektív szerződés teljes körű szabályozását érvényesíteni kell az osztrák foglalkoztatás idejére. Beleértve a pótlékokat, a napidíjat, a 13. és 14. havi fizetéseket is.

Dokumentumok
A bejelentésről szóló összes dokumentumot a járműben kell tartani német nyelven (megfelelő okos telefonon, tableten, kinyomtatva stb). Amennyiben ellenőrzéskor ez a dokumentum nem érhető el, közigazgatási eljárás indul a fuvarozó vállalkozás ellen.

Az alábbi iratokat kell a gépjárművezetőnek bemutatnia ellenőrzés során:
– maga a bejelentés, a ZKO3 jelű nyomtatvány
– A1-es igazolás
– hatósági engedély a foglalkoztatásra pl. munkavállalási engedély
– munkaszerződés német vagy angol nyelven
– bérezési iratok: bérjegyzék, banki átutalásról szóló igazolás, bérbesorolásról szóló dokumentumok német nyelven

Bírság
A mulasztás ára több tízezer eurós büntetés lehet. Mind a munkavállalót, mind a munkáltatót megbüntetik. Ha a munkavállaló bejelentés nélkül lép osztrák területre, 10 ezer euróra büntethetik, míg a munkáltató, ha elmulasztja a munkavállaló bejelentését, első alkalommal 20 ezer, ismétlődő esetben akár 50 ezer eurós bírsággal is számolhat munkavállalónként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − 5 =