Az online számlázás szabályai 2020. 07. 01-től mindenkire vonatkoznak, függetlenül a cég és adózási formától (függetlenül attól, hogy gazdasági társaságról, KATA adóalanyról vagy alanyi mentes adóalanyról beszélünk!) tehát ha számla kerül kibocsátásra, akkor ha annak vevője adóalany, 2020. 07. 01-től adatot kell szolgáltatni a teljes számla adattartalomról tételesen!  A számla lejelentés a belföldi adóalanyok közötti ügyletekről szól, a közösségi ügyletekről szóló számlák kivételével.

A regisztráció kötelező a KATA-s, a normál egyéni vállalkozó, a cégek, a szövetségek, az alapítványok, egyesületek és az adószámos magánszemélyeknek is stb., akik számlát állítanak ki!

 • Vevő adószámának feltüntetése 2020. július 1-től kötelező, a számla kötelező tartalmi eleme lesz! Célszerű már most elkezdeni az erre való átállást. A belföldi partner adószámának első 8 számjegyét fel kell tüntetni a számlán. Természetesen továbbra is kötelező az adószám (eu adószám) feltüntetése az uniós számlákon. Magánszemély vevő esetén nem kell feltüntetni sem adószámot (lévén nincs neki), sem pedig adóazonosító jelet jelen álláspont szerint.
 • 07. 01-jét követően a számla kiállítási határideje a teljesítéstől számított 8 napra csökken, az online számla adatszolgáltatásnak hála, ha ezzel késés lesz, a NAV rendszere szinte azonnal fogja tudni azt jelezni, így nagyon fontos a határidőn belüli számla kiállítás. 
 • 2020. július 01-től minden belföldi adóalany részére kibocsátott számláról -tekintet nélkül annak áfa tartalmára – online adatszolgáltatást kell teljesíteni, az alábbiak szerint:
  • 500 ezer forint áfa tartalmat meg nem haladó számlák esetében 4 napon belül
  • 500 ezer forint áfa tartalmat meghaladó számlák esetében haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül! (számlázó program használata esetén a számla elkészítésével egyidejűleg a programnak képesnek kell lenni a számla adatszolgáltatás beküldésére)

Az alanyimentes számlákat is jelenti kell, valamint a fordított adózás alá eső számlákat is!!!

Természetesen aki áfás számlát állít ki, arra is vonatkozik a szabályozás!

A kézzel kiállított (számlatömbből kiállított számlák) számlákat is, tehát a felkészülés jegyében érdemes megfontolni, kívánnak-e esetleg számlázóprogram használatára átállni, ami az online adatszolgáltatást a regisztráció után már megoldja Önök helyett!

Aki még nem regisztrált korábban – mert pl.: alanyi mentességet választott, mielőbb tegye meg, egyrészt, hogy júliusra felkészült legyen, másrészt hogy ha valami probléma van legyen idő annak orvoslására!

Fontos, hogy mindenki regisztráljon a https://onlineszamla.nav.gov.hu/home linken!

A regisztráció mindenki számára legkésőbb 2020. július 1-ig kötelező, és kötelezővé válik minden számláról az adatszolgáltatás is, függetlenül annak áfa tartalmáról! (kivéve a magánszemélyeknek kibocsátott számla)

 • Aki számlázó programot használ – és eddig nem volt dolga az online adatszolgáltatással – az ellenőrizze a számlázó programját, mert a NAV regisztrációkor a kapott kulcsot bele kell írni a számlázó program meghatározott helyére! Ez mindenkinek saját magának kell elvégezni!

 Alanyi mentesként erre fokozott figyelmet szíveskedjenek fordítani!

 • Pénztárgépet használók esetében felhívjuk a figyelmet, hogy 2020. 07. 01-jét követően már nem lehet úgy dönteni, hogy ha a vevő számlát kér azt beütik a pénztárgépbe! Az ilyen számlákat is annak teljes adattartalmával jelenteni kell majd 2020. 07. 01-jét követően, ha a partner adóalany, magánszemélyek esetében a jelentési kötelezettség kitolódik 2021. január. 01—re de akkortól kötelező lesz.

A fentiekben leírtak tájékoztató jellegűek, azokat a konkrét jogesetekben mindenki csak a saját adókockázatára használhatja fel. Az egyes ügyekkel kapcsolatosan további adóhatósági vagy egyéb államigazgatási állásfoglalás – a teljes bizonyosság nélkül – tovább csökkentheti az adókockázatot.

Fontos lenne a vevőknek már most felhívni a figyelmét, hogy számlaigényüket előre jelezzék, továbbá az ilyen számlák másolati példányait (jellemzően piros) fontos a könyvelési anyagba is beletenni, és NE ÜSSÉK A PÉNZTÁRGÉPBE ŐKET! Pénztárgéppel rendelkezőknek is kötelező regisztrálni AZ ELŐZŐ pontban leírt linken!

Zárásként néhány fontos kérdés: 

a) a eddig nyugtát bocsátott ki és ezt továbbra is megteheti, akkor mivel a nyugta nem számla, e tekintetben egyelőre nincs azonnali adatszolgáltatási kötelezettség, de figyeljenek kérjük arra, ha a vevő számlát kér, annak kiállítását nem lehet megtagadni!

b) Ha kézi számla kiállítását választja, továbbra is megteheti, semmi nem tiltja, ám ekkor is regisztrálni kell, és az ilyen kézi számlák adattartalmát a NAV rendszerébe bejelentkezés után a fentiekben vázolt szabályok szerint rögzíteni kell!

c) Adhat számlát számlázó programmal is és kézi tömbbel is, ott és ahol ez indokolt.

d) Az online adatszolgáltatás egyelőre nem váltja ki a PTGSZLAH adatszolgáltatást, azt továbbra is kell küldeni!

FELHÍVJUK A FIGYELMET, HOGY AZ ONLINE SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁSBÓL, A SZÁMLÁK NEM MEGFELELŐ, VAGY NEM MEGFELELŐ HATÁRIDŐBEN TÖRTÉNŐ KIBOCSÁTÁSÁBÓL, BEFOGADÁSÁBÓL, EREDŐ ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉGET ÖNÖKNEK KELL TELJESÍTENI.

IRODÁNK ONLINE SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁST NEM VÉGEZ, ÉS NEM IS VÁLLAL.

TERMÉSZETESEN KÉRDÉS ESETÉN KÖNYVELŐINK SZÍVESEN ÁLLNAK RENDELKEZÉSÉRE!

2 hozzászólás: “2020. július 1-től kötelező az online számlázás

 1. Jó napot.
  Csehországi állampolgár vagyok, nemzetiségem magyar. Vállalkozásom (fordító vagyok) Csehországban van regisztrálva, de egészségügyi okokból kifolyólag, vállalkozásom folytatása fel lett függesztve 2019-09-02-tól 2020-12-31-ig, ezért csak mint magánszemély tudok dolgozni. Kiállíthatok számlát az elvégzett munkáról ASZ nélkül? Vagy pedig egy Munkavégzésről szóló megegyezést kell kiállítania a megrendelőnek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + tíz =