A korábbi 24/1995-PM-Rendelet helyett 2014. július 1-től új NGM-Rendelet szabályozza a számlakibocsátás szabályait. A 23/2014. NGM-Rendelet legfontosabb eleme, hogy 2014. október 1-től a vállalkozásoknak be kell jelenteni az adóhatósághoz az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon – a d) pont szerinti időpontot követő 30 napon belül – az általuk használt számlázó program főbb adatait:

a) nevét, azonosítóját;

b) fejlesztőjének nevét, és – ha van – adószámát;

c) értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának nevét, adószámát;

d) beszerzésének, használata megkezdésének, vagy – saját fejlesztésű program használata esetén – a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját.

Az adóalany köteles a használatból kivont számlázó program adatait, használatból történő kivonásának időpontját, a program használatból történő kivonását követő 30 napon belül az adóhatósághoz, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenteni.

Hasonló bejelentéseket kell megtenniük azoknak az adóalanyoknak, akik számláikat online számlázási rendszeren keresztül bocsátják ki, a bejelentés adattartalma azonban eltér.

A bejelentéseket egy külön erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell megtenni, méghozzá 30 napon belül. Az első bejelentést elegendő 2014. november 15-ig megtenni, azaz a jogszabály bevezetésére tekintettel a jogalkotó további 15 napot biztosított az adózóknak.

Szilai László forgalmi adó szakértő, Edutax Kft ügyvezető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − tizenhét =