Az adózás rendjéről szóló törvény 2016-os újdonsága volt az adózói minősítés bevezetése, ezzel már szembesültek azok az adózók, akiket az adóhatóság negyedévenként sorol megbízható, általános, illetve kockázatos kategóriába. Az évközi jogszabályváltozások a minősítésre vonatkozó szabályokat pontosították, illetve kiterjesztették. A napokban a harmadik negyedévre vonatkozó minősítésről kaphattak értesítést az adózók a már megváltozott szabályok alapján.

A megbízható adózókra vonatkozó kritériumok alapjában véve nem változtak, továbbra is tíz különböző feltételnek kell egyszerre megfelelnie az adózónak ahhoz, hogy megbízhatónak minősüljön. Kivéve a nyilvánosan működő részvénytársaságokat, nekik ugyanis kilenc feltételt kell egyidejűleg teljesíteniük – nem kell legalább 3 éve működniük, illetve regisztrálva lenniük ahhoz, hogy elnyerjék a megbízható minősítést. A megbízható minősítés számos előnyt jelent az adózóknak, az évközi változások alapján ez a megbízható nyilvánosan működő részvénytársaság esetében ez tovább bővült, mivel az általa visszaigényelt általános forgalmi adót 2017-től az adóhatóság 30 napon (2018-tól 20 napon) belül lesz köteles visszautalni nekik.

E mellett az adóhatóság pontosította a megbízható adózói kategóriába történő besoroláskor használt adókülönbözet fogalmát. A jövőben a minősítésnél az adózók „nettó adókülönbözete” számít, azaz az adózók terhére megállapított összes adókülönbözetet csökkenteni kell a tárgyévben és az azt megelőző 5 évben az adóhatóság által az adózó javára megállapított adókülönbözettel.

A kockázatos adózókat érintő változás sokkal jelentősebb, és ez már most érezhető, hiszen az október végén kiküldött értesítő levelek több vállalkozás esetében tartalmaznak kockázatos besorolást. A feltételek ugyanis kibővültek, és ezzel szélesítették azok körét, akik bekerülhetnek ebbe a kategóriába. Az eddig alkalmazott négy feltétel mellett további három új feltételt határoztak meg, melyek közül akár csak egy feltétel fennállása esetén is kockázatosnak minősül a vállalkozás. Új feltétel, ha az adózó kényszertörlési eljárás alatt áll, illetve a tárgyévi adóteljesítmény 70 százalékát elérő adókülönbözet, illetve mulasztási bírság. Ráadásul az új feltételként meghatározott körülmények esetében a kockázatos minősítés időtartama akár meg is hosszabbodhat, hiszen nem a minősítésre okot adó körülmény bekövetkezésétől számított egy évig áll fenn (mint ez eredeti négy feltétel esetében), hanem a kényszertörlési eljárás időtartama, illetve a minősítés hatályának beálltától számított egy évig áll fenn.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × kettő =