Aki nem érvényesítette havonta a személyi jövedelemadóból (szja) számára járó kedvezményt tavaly, az szja-bevallásában egy összegben juthat hozzá a pénzéhez, ha kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

A közleményben emlékeztettek, hogy jogosultak voltak tavaly az adóalap-kedvezményre a 25 év alatti fiatalok. Nekik nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433 700 forint volt. Ez 65 055 forint adó-visszatérítést jelenthet havonta.

A személyi kedvezmény mértéke tavaly havonta 66 700 forint volt, ami az összevont adóalapot csökkentette; ez havi 10 005 forint adómegtakarítást jelentett. Ezt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Az első házasok kedvezménye változatlanul 24 hónapon keresztül havi 5000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak. A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába, amit most egy összegben visszaigényelhetnek, ha eddig nem érvényesítették a kedvezményt – jelezte közleményében az adóhatóság.

A részletekről a NAV honlapján a 73-as információs füzetben tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve bővebb információ kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

(MTI)

3 hozzászólás: “Utólag is érvényesíthetők az év közben igénybe nem vett szja-kedvezmények

 1. Tiszteletem
  Aziránt érdeklődnék, hogy 2022.12.31-el, Nők 40 lehetőséget kihasználva nyugdíjba mentem. Az évek leigazolása, 2023.06 hónapban zárult le. Akkor kaptam kézhez a határozatot.
  Az lenne a kérdésem, hogy a 2023.01-e utáni fizetésemből levont adót visszaigényelhetem e?

  Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Tisztelt Füri Zoltánné!

   Igen, az adó visszaigényelhető.

   EDUTAX Kft.

 2. Tiszteletem.
  Érdeklődnék, hogy érvényesíthető-e utólag a családi járulékkedvezmény(nem Szja kedvezmény)?
  Köszönettel: Bakó Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 5 =