A szabadságot kiadják, vagy kiveszik?

Általában ezt halljuk: szabira megyek, kiveszem a szabadságot…
Pedig helyesebb lenne: a szabadságra küldenek, kiadják a szabadságomat kifejezés használata.
Látszólag jelentéktelen, hogy „kiadják”, vagy „kiveszik”, mégis gyakorlati buktatók sorát eredményezheti, ha e kérdésben felszínesen gondolkodunk. Miért?

Mi van, ha nem fogy el tárgyév végéig a munkavállaló szabadsága?
Mi a helyzet, ha az időarányosan járó szabadságnál többet vett igénybe a munkavállaló és év közben megszűnik a munkaviszony?
Mi van, ha többen ugyanakkor akarnak szabadságra menni, de ezt a munkáltató működése nem teszi lehetővé?
Mi a helyzet, ha a dolgozó ízlése (pl. sokszor rövid időre) és munkáltató igénye/kötelezettsége eltér az egybefüggő szabadság hosszát illetően?
És még sorolhatnánk… a jogellenes gyakorlattól a balek hibákig mi minden buktatója lehet a szabadságra vonatkozó felszínes munkáltatói gyakorlatnak.
A legfontosabb szabály: a munkáltató nem mentesül a felelősség alól, ha – akár jóhiszeműen is – de túlzottan engedékeny a szabadság kezelését illetően és engedékenysége jogellenes helyzeteket eredményez. Ez egyébként a munkaidő-beosztási szabályok többségére szintén igaz.
Jó hír azonban: kellő ismeret birtokában és megfelelő körültekintéssel jó egyensúly teremthető a jogszerű állapot és a munkavállaló igényeinek figyelembe vétele között:
Hozzunk egyértelmű szabályokat (pl. szabadság kiadásakor az időarányosság figyelembe vételére).
Állapodjuk meg, amiről lehet (egybefüggő szabadságtartam, átviteli lehetőség a következő évre stb.) A mozgásterünk nagyobb, kihasználni a megállapodás adta lehetőségeket nem kötelező.
Ellenőrizzük év közben legalább 2-3 havonta, hogy állunk az egyes munkavállaló(i csoportok) esetében a fennmaradó szabadságokkal.
Körültekintésünk mikor fog hasznunkra válni? Jogvitában, hatósági ellenőrzéskor, de még egy munkahelyi konfrontáció is megelőzhető, rövidre zárható.
Ha biztosra akarunk menni, ha a kérdés teljes körű megoldását várjuk, kérjünk munkaügyi szakértői segítséget.

Az Edutax Kft. munkaügyi tanácsadási szolgáltatásairól itt tájékozódhat.

Folytatjuk a szabadságok témakörét.

Torma Beáta – EDUTAX TEAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 12 =