2021. március 8. napján lép hatályba a mai napon (2021.03.05.) kihirdetett védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III.5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: „Rendelet”). Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a Rendelet legfontosabb rendelkezéseit, illetve alább elérhető a Rendelet teljes szövege is. 

MK_21_036_210305

A Rendelet hatálya nem terjed ki a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóra, valamint a kereskedelemről szóló törvény szerinti nagykereskedelmi tevékenységre („nagykereskedelmi tevékenység: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek átalakítás (feldolgozás) nélküli továbbforgalmazása és az ezzel közvetlenül összefüggő raktározási, szállítási és egyéb kapcsolódó szolgáltatások nyújtása kereskedő, feldolgozó részére, ideértve a nagybani piaci tevékenységet, valamint a felvásárló tevékenységet is”)

  • maszkviselési szabályok: a 6. életévét be nem töltött kiskorú és az értelmi-, vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével mindenki köteles maszkot viselni a települések belterületén az utcákon és a közterületen
  • egyéni szabadidős sporttevékenység: egyedül, vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azonban másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A tevékenység folytatása közben nem kell maszkot viselni.
  • üzletek nyitva tartásával kapcsolatos védelmi intézkedések: az ott foglalkoztatottak kivételével tilos az üzletben tartózkodni. Kivételt képez a fentiek alól: élelmiszerüzlet, napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb üzlet, munkavégzés elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, eszközöket árusító üzlet, állateledelt, takarmányt forgalmazó üzlet, mezőgazdasági üzlet, kertészeti áruda, piac, gyógyszertár, benzinkút, nemzeti dohánybolt, újságos. A virágüzletek 2021. március 08. napján nyitva tarthatnak. A vendéglátó üzletben való tartózkodás – a korábbi szabályozásnak megfelelően – az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig megengedett. A vendéglátó üzlet a Rendelet alkalmazásában nem minősül üzletnek.
  • a szolgáltatásokkal kapcsolatos védelmi intézkedések: a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani. Kivételt képez a fentiek alól: a pénzügyi szolgáltatások, a közlekedési és szállítási szolgáltatások, a magánegészségügyi szolgáltatások, szociális szolgáltatás, postai-csomagküldő-házhozszállítási szolgáltatás, totózó-lottózó szolgáltatás, szerviz szolgáltatás, informatikai-kommunikációs eszköz javítási szolgáltatás, temetkezési szolgáltatás, állategészségügyi szolgáltatás, állat-növény egészségügyi szolgáltatás, élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás, közétkeztetési szolgáltatás, állattenyésztési szolgáltatás, ügyvédi szolgáltatás, biztonsági szolgáltatás, épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás, jármű-gép kölcsönzési szolgáltatása, mosási és tisztítási szolgáltatás. Az ott foglalkoztatottak kivételével személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségben vagy helyszínen a fenti kivételeken kívül tilos tartózkodni.
  • szálláshelyekre, játéktermekre, edzőtermekre vonatkozó védelmi intézkedések: szálláshelyekre, edzőtermekre vonatkozó szabályok változatlanok, azonban a Rendelet hatálybalépésétől kezdődően tilos a játéktermek látogatása és – az ott foglalkoztatottak kivételével – az ott tartózkodás.
  • oktatással kapcsolatos védelmi intézkedések: az oktatási intézmények tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek, az óvodákban rendkívüli szünet van érvényben. A felnőttképzésről szóló törvény szerinti kontaktórás képzéseket minden esetben digitális eszköz segítségével, távoktatás keretében kell megtartani. A felnőttképzésben vizsga nem szervezhető, a már megkezdett és folyamatban lévő, illetve újonnan meghirdetett vizsgát el kell halasztani.
  • gazdaság működésére vonatkozó szabályok: a Kormány felkéri a gazdaság szereplőit, hogy törekedjenek a gazdaság működtetése során az otthoni munkavégzés jogintézményének alkalmazására.

Amennyiben a fentiekkel összefüggésben bármilyen kérdésük merül fel, keressenek minket bizalommal!

Dr. Haraszti Gábor
ügyvéd
Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 4 =