Megteheti-e a munkáltató, hogy a munkaidőkeret közepén módosítja a keret időtartamát? – Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: „Az egyik cégünknél 6 havi munkaidőkeretben (több műszak) (nincs kollektív szerződés) dolgoznak a munkavállalók. Autóiparról van szó, és a jelenlegi helyzet miatt sok leállás van a gyárban. Megtehetik-e, hogy keret közepén módosítják a keret időtartamát például 12 hónapra? 04. hóban kezdődött a 6 hónap, ennek lejártát lehet módosítani úgy, hogy 2022. 03. hónapban jár le?

SZAKÉRTŐI VÁLASZ:

A már megállapított munkaidőkeret módosítására csak szűk körben van lehetőség. A tartam lerövidítésének elvileg nincs akadálya, a munkavállalóval ekkor úgy kell elszámolni, mintha a keret tartamát a munkáltató eredetileg ilyen időszakra állapította volna meg.

A munkavállaló által teljesített többlet munkaidőt rendkívüli munkaidőként, ha pedig a munkavállaló kevesebbet dolgozott, a különbözetet – az általános szabályok szerint – el kell számolni.

Ennél bonyolultabb kérdés a meghosszabbítás: mivel ez visszaélésekre adhat lehetőséget a munkáltató részéről, a munkaidőkeret nem hosszabbítható meg. Amennyiben ugyanis a munkáltató például 6 havi munkaidőkeretet rendelt el, annak egyoldalú meghosszabbítása lehetőséget teremthetne számára arra, hogy ha többet vagy kevesebbet dolgoztatta a munkavállalót a 6 havi munkaidőkeret tartama alatt, mint a rendelkezésére álló munkaidő – melynek következtében több munkabért kellene fizetnie, illetve a le nem dolgozott munkaórákért is fizetnie kellene –, utólag korrigálja ezt az eltérést a munkavállaló hátrányára.

A másik kizáró ok, hogy 6 hónapnál hosszabb tartamú munkaidőkeretre kollektív szerződés rendelkezése szerint van lehetőség, feltéve, ha ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják. Ekkor legfeljebb harminchat hónap tartam állapítható meg.

Forrás: adozona.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =