A NAV 2022. évi ellenőrzési terve alapján 4 fő területre koncentrál majd, amelyek a következők:

a, Jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek ellenőrzése

Az ellenőrzési terv felsorolása alapján itt találhatók: a webhelyeken értékesítők; az élelmiszeriparral összefüggő árukat, terményeket forgalmazó és beszerző, valamint élelmiszeripari termékek előállítását végző adózók; az építőipari-, építőanyag-kereskedelmi tevékenységet végzők; gépjármű- és gépjármű alkatrész kereskedelmi, valamint gépjárműjavítási tevékenységet folytatók; ingatlanközvetítők; számítástechnikai-termékek kereskedői; turizmusban, vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban tevékenykedők; futártevékenységet végzők (ételkiszállítók is); személyszállítók (taxi, telekocsi) szezonális termékeket árusítók; távol-keleti termékeket árusító textilkereskedők.

b, A rendelkezésre álló adatok alapján költségvetési bevételi szempontból kockázatot hordozó adóalanyok célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzése

A NAV az online adatszolgáltatásokból beérkező adatok elemzésével (online számla és pénztárgép) képes hatékonyan az egyes számlázási láncok feltárására, és a csalárd adózói magatartással okozott ÁFA-bevétel kiesés megakadályozására.

Kiemelt feladatként tűzi ki az adóhatóság a nemzetközi információcsere keretében érkező adatok hasznosítását, az adózási szempontból nem együttműködő országokkal kapcsolatban álló, onnan nyereséget szerző adózók kockázatelemzésen alapuló ellenőrzését. E társaságok esetén a transzferár-szempontú kockázatelemzés is kelemelt szerepet kap.

Szintén kiemelt feladatként határozza meg a NAV a gyors hatósági reakciót a nagy munkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd magatartások feltárása érdekében, így különösen a vagyonvédelmi tevékenységet folytatók, a munkaerőkölcsönzéssel, illetve a takarítással foglalkozók körében.

Az e-kereskedelmi forgalom jelentős növekedésével, amelyet a járványhelyzet még tovább erősített egyaránt növekedett az – import esetén – alulértékelés, valamint a közösségi és belföldi forgalomban az áfa-kikerülés. E trendek a csalárd adózói köröket és újszerű magatartásokra sarkallta, amelyhez a NAV is igyekszik alkalmazkodni.

A közvetett vámjogi képviselők alkalmazása során kiemelt figyelmet fordít majd a NAV a képviselők mögött megbújó importőrökre, annak érdekében, hogy az áfa-fizetési kötelezettség valamely tagállamban teljesüljön.

A NAV új módszerekkel készül reagálni a megváltozott adózói magatartásokra. Azonnali fellépést tűz ki célul az adóhatóság azon ügyletek esetében, melyeknél az áru itthon lefolytatott import vámkezeléssel nyeri el az uniós státuszt. Az időben történő hatósági fellépés lehetőséget ad a kockázatok korai felismerésére. Az ellenőrzés egyrészt az importőr vállalkozás, másrészt (indokolt esetben) az ügyletben részt vevő vámjogi képviselő oldalán folytatandó majd le.

c, Kiemelt adózók ellenőrzése

A kiemelt- és a legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése, a gazdasági súlyuknál fogva a NAV ellenőrzési tevékenységének középpontjában áll.

A nemzetközi információcsere alapján beérkező adatok elemzésével az idei évben nagyobb hangsúlyt kapnak a határon átnyúló ügyletek, és azok ellenőrzése.

d, Önkéntes jogkövetés támogatása

A megyei adó- és vámigazgatóságok, kockázatelemzés alapján a kockázat-súly és az adózói kör jogkövetési hajlandósága szerint támogató eljárásokat folytatnak majd le.

A NAV folyamatosan monitorozza majd az alapvető devianciákat, amely keretében feladat:

  • az új vállalkozások folyamatos elemzése és ellenőrzése
  • a személyi változással érintett vállalkozások folyamatos elemzése, és ellenőrzésre kijelölése
  • az Online Számla rendszer adatai alapján történő kockázatelemzés, és kiválasztás szerinti ellenőrzés
  • az Online pénztárgéppel kapcsolatos kötelezettségek ellenőrzése
  • az áfabevallást be nem nyújtó, vagy nullás adókötelezettséget valló, de kontroll alapján tevékenységet folytató, áfakontroll-eltéréssel rendelkező, illetve az „alvó státuszból feléledő” társaságok ellenőrzése
  • az SZJA visszaigénylést, visszatérítést tartalmazó bevallások utalás előtti ellenőrzése
  • a jövedékiadó-köteles tevékenységek ellenőrzése
  • a NETA-hoz kapcsolódó vizsgálatok
  • az áruk-, termékek és szolgáltatások helyszíni ellenőrzése, és ezek alapján indított ellenőrzések.

A NAV 2022. évi ellenőrzési terve, benne az ellenőrzések tervezett, táblázatban összefoglalt fő irányai elérhetők a NAV honlapján.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − hat =