2011.évi CXCI. törvény (továbbiakban Mmtv) 2021. január 1-től hatályos módosítása alapján.

Mint az bizonyára széles körben ismert a foglalkoztatók körében, adott munkáltatónál a foglalkoztatott dolgozók 5%-nak megfelelő mértékben elvárt ú.n. megváltozott munkaképességű (Mmtv. szerinti definíciónak megfelelő státuszú) munkavállaló foglalkoztatása (kötelező foglalkoztatási szint). Amennyiben adott munkáltató e foglalkoztatási kötelezettségnek nem tud, vagy nem akar eleget tenni és dolgozói létszáma meghaladja a 25 főt, rehabilitációs hozzájárulás (mint adófajta) fizetésére kötelezett, melynek összege a hatályos minimálbér (havibér) kilencszerese/év/hiányzó létszám. Ez 2020-ban (2021. évi minimálbér összege jelen cikk írásakor még nem ismert) 1.449.000 Ft/év/hiányzó létszám.

A hiányzó létszámon az 5%-os foglalkoztatási kötelezettséghez hiányzó létszámot kell érteni.

Látható tehát, hogy e munkáltatók anyagilag (is) érdekeltek, hogy üzletmenetükben megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztassanak, hiszen a dolgozók értékteremtő munkája mellett jogszerűen adó is megtakarítható.

  1. január 1-től több ponton változott a Mmtv. ezek közül a legfontosabbak:

– megszűnt az ú.n. kereseti korlát, azaz keresőtevékenységet korlátlan jövedelemmel lehet folytatni mind a rehabilitációs ellátás, mind a rokkantsági ellátás mellett. Korábban a pénzbeli ellátás megtartásával, csak a minimálbér másfélszerese mértékében (folyamatosan 3 hónapon keresztül) lehetett munkajövedelmet szerezni. Amennyiben a megváltozott munkaképességű munkavállaló tartósan magasabb munkabérrel/jövedelemmel rendelkezett, választania kellett keresete (azaz pl. munkaviszonya) és pénzbeli ellátása között. Erre 2021. január 1-től már nincs szükség.

– kibővült a személyi kör, akik a foglalkoztatott megváltozott munkaképességűek létszámában figyelembe vehetők: 2021-től ide tartozhatnak 23. éves koruk szerinti naptári év végéig a köznevelési intézményben sajátos nevelési igényű gyermek munkavállalók, illetve felsőoktatási intézményben fogyatékossággal élő hallgató dolgozók.

– szintén a kötelező foglalkoztatási szinthez figyelembe vehető egy másik személyi kör, a rehabilitációs mentorok.

Ők nem megváltozott munkaképességűek, feladataikat a 327/2012. (XI. 16.) Kormányrendelet 13. § sorolja.

Rehabilitációs mentor e kedvezményes foglalkoztatása azonban nem korlátlan, a Mmtv a megváltozott munkaképességű foglalkoztatotti létszámhoz sávosan maximalizálja a kedvezményesen foglalkoztatható rehabilitációs mentorok létszámát:

  • maximum 20 megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása esetén 1 fő,
  • 21-100 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló esetén maximum 4 fő,
  • 101-250 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló esetén legfeljebb 8 fő,
  • 251-500 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló esetén maximum 10 fő,
  • 500 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló esetén legfeljebb 12 fő.

Az Mmtv. több egyéb ponton is változott, ajánljuk a jogszabály áttekintését olvasóinknak.

Torma Bea
jogi szakokleveles munkaügyi auditor                                                          

2021. január

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 18 =