Az egy megrendelőnek kiállított számlákra vonatkozó 3 millió forintos büntetőadó nélküli bevételi korlátba a számlázáskor vagy a bevétel beérkezésekor számít bele a kiszámlázott összeg? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

„Katás egyéni vállalkozó a szigorítások miatt az átalányadózásra térne át. Folyamatos teljesítésű munkát számláz, havi elszámolással, és 60 napos fizetési határidő van a szerződésben. A vállalkozó havi áfás, és pénzforgalmi elszámolású. Február havi számlájának pénzforgalmi teljesítése májusban lesz, a katás bevételbe akkor számítana bele a számla ellenértéke. A pénzforgalmi szemléletet követve ezzel a számlával közelítene az egy vevőnek kiszámlázott 3 millió forinthoz, így május végén kellene kilépnie a kata alól. Ugyanakkor a kataalanyiság megszűnésének szabálya szerint már a kiszámlázott, de még be nem folyt számlák összegével kell számolni, azaz március végén ki kellene lépnie, mert a kiszámlázott bevétele eléri a 3 millió forintot. Melyik a helyes értelmezése a 3 millió forintos felső határnak?” – kérdezte olvasónk.

A katatörvény 2. paragrafus 13. pontjának e) alpontja értelmében a kisadózói bevétel megszerzésének időpontja az adóalanyiság utolsó napja, ha a kisadózó eddig a pontig az általa kiállított bizonylat alapján a bevételt nem szerezte meg.

Szakértőnk álláspontja szerint a katás bevételként kezelendő pénzösszeg mindenképpen beleszámít a 3 millió forintos összeghatárba, akkor is, ha annak kifizetésére csak a kataalanyiság megszűnését követően kerül sor.

Ugyanezt erősítette meg szakértőnk megkeresésére adott válaszában a NAV is. Az adóhatóság állásfoglalása szerint minden kiszámlázott bevétel beleszámít a 3 millió forintos összeghatárba. Tehát a februári munkák miatt kiállított számlán szereplő nettó árbevétel mindenképpen beleszámít a juttatási határba, azt a kataalanyiság utolsó napján megszerzett bevételnek kell tekintenie mind a kisadózónak, mind a kifizetőnek. A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy emellett köteles írásban tájékoztatni a kifizetőt, ha megszűnik az adóalanyisága.

Forrás: adozona.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + hét =