Nyakunkon az elkészítés határideje…

2018-tól jelentősen megváltoztak a transzferár dokumentálásra vonatkozó szabályok. Az OECD irányelvek változását követve a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. (X. 18.) NGM rendelet a 2018-as adóévtől új kötelezettségeket, és többlet információkat ír elő, ezzel együtt a feladat is több lett.

Alapvetően a nyilvántartás formája és tartalmi kellékei változtak meg, fődokumentumot (új elem), és helyi dokumentumo(ka)t kell készíteni.

A fődokumentum (Masterfile) a teljes cégcsoportra vonatkozóan tartalmaz adatokat és információkat, a helyi dokumentum (Local File) pedig magára az adózóra és az adózónak a kapcsolt vállalkozásokkal megvalósult ügyleteire vonatkozóan.

Ez azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlatot – amelyben a cégcsoport minden tagja önállóan, a többiektől függetlenül készített nyilvántartást – felváltja egy olyan új gyakorlat, amelyben a fődokumentumot illetően együtt kell döntést hozni a cégcsoport tagjainak, hogy melyik csoporttag készítse el. Annak a csoporttagnak célszerű elkészíteni a fődokumentumot, ahol a legtöbb információ van a cégcsoport egészére nézve.

A helyi dokumentumot – melyet a cégcsoport tagjainak külön-külön kell elkészíteni – a fődokumentum információival együtt kell kezelni, lényegében a fődokumentumra kell ráfűzni a helyi dokumentumo(ka)t.

Az adóévre a nyilvántartást a társasági adóbevallás beadási napjáig kell elkészíteni.

Papp-Vida Csilla

transzferár szakértő

adótanácsadó, könyvvizsgáló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × négy =