A cégvezető szülőkben, nagyszülőkben is felmerül, hogy tinédzser gyermekük, unokájuk, rokonuk dolgozhatna a nyári szünetben. Hasznos időtöltés lenne, tanulhatná a munkával megkeresett pénz értékét, hasznára lehetne a cégnek a nyári szabadságolások miatti átmeneti létszámhiányban és még sorolhatnánk a nyári diákmunka előnyeit.

Átgondolandó ugyanakkor hogyan, milyen formában érdemes és jogszerű a fiatalt foglalkoztatni, hiszen nem mindig a legkézenfekvőbbnek tűnő megoldás a célszerű, ésszerű, kedvező költségű.

Azt leszögezhetjük, hogy betöltött 15. éves életkor alatt TILOS a fiatal foglalkoztatása. 15-16 éves kor között is csak nyári szünidőben, és természetesen a gyerekünket is tilos „feketén”, valamilyen munkavégzésre irányuló jogviszony nélkül foglalkoztatni.

Ha a tevékenység jellege megengedi, lehet a fiatallal megbízási szerződést kötni. Egyszerűnek tűnő megoldás, de ha a munka tartalmilag „munkakörszerű” – egy ellenőrzés munkaviszonnyá minősítheti, ezért kockázatos és nem is túl olcsó megoldás.

Ha csak alkalmilag dolgozna a diák, megfizethető és jogszerű megoldás az egyszerűsített foglalkoztatási formák közül az alkalmi munka, vagy ha a cég mezőgazdasági, vagy kereskedelmi, turisztikai tevékenységű, akár a megfelelő idénymunka is szóba jöhet.

Persze felvehetjük a gyereket „normál”, munkaszerződéssel létrehozott munkaviszonyba is, de nem ajánljuk, mert ez a legtöbb munkával járó, legdrágább megoldás.

Jó szívvel ajánljuk viszont az iskolaszövetkezeti foglalkoztatást, ami a (nappali tagozatos) diáknak és a cégnek is legkevesebb adminisztrációs teherrel járó, kedvező költségstruktúrájú legális foglalkoztatási forma. Természetesen van lehetőség saját cégünkbe nem általában diákot kérni az iskolaszövetkezettől, hanem kifejezetten egy adott diákot megjelölni.

Tájékozódjon részletesen az optimális megoldás érdekében, keresse bátran szakértőinket, ha kérdése van.

Hasznos linkek:

Ajánlott iskolaszövetkezet: www.pannonwork.hu

NAV honlapján tájékoztató: www.nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/diakmunka_20140620.html

EDUTAX TEAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 20 =