Július 1-jétől 2 százalékponttal, a jelenlegi 19,5-ről 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke – derül ki a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentéséről és az ezzel összefüggő más törvények módosításáról szóló, a mai napon az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatból.

törvénycsomag a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényben 17,5 százalékra mérsékli idén július 1-jei hatállyal a szocho mértékét. Ennek folyományaként módosítja a személyi jövedelemadóról szóló törvényt is. A szocho mértékének csökkentése miatt szükséges az összevont adóalap megállapításánál alkalmazott szabályok módosítása. E szerint, ha egy adott jövedelem után a magánszemély kötelezett a a szocho megfizetésére (feltételezve, hogy az költségként nem elszámolható, vagy azt nem térítik meg a számára), úgy neki a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni, a hatályos 84 százalék helyett. Ugyanezen szabály az adóelőleg megállapítására vonatkozó rendelkezések között is megjelenik.

Módosul az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvényis: a kifizető által fizetendő ekho mértéke is 17,5 százalékra csökken.

A szocho évközi csökkentésével összefüggésben módosítani kell a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvénybena kisadózók ellátási alapját is, tekintettel arra, hogy a tételes közterhen belül csökken a szochorész, így nő az egyéni járulékoknak megfelelő adórész, ezért az ellátások alapjaként is magasabb összeget kell figyelembe venni.

A főállású kisadózók e jogállásuk időtartama alatt biztosítottnak minősülnek, a Tbj.-benés a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhetnek. Az ellátások alapja havi 50 ezer forint kata fizetése esetén jelenleg 94 400 forint, magasabb összegű, havi 75 ezer forint kata fizetésekor pedig 158 400 forint. Ezek az összegek július 1-jétől 98 100, illetve 164 000 forintra emelkednek.

Forrás: adozona.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + 15 =