Szerda éjjel kihirdetésre került a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet, amely a szerda délután bejelentett gazdasági csomag részleteit tartalmazza. Röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. 

1. A magánszemélyek és vállalkozások 2020. március 18. 24:00 óráig megkötött (és folyósításra került) hiteleinek tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségét 2020. december 31. napjáig felfüggesztik. A fizetési moratórium minden hitel- és kölcsönszerződésre, illetve a pénzügyi lízingszerződésre is vonatkozik. A fizetési moratórium nem érinti az adósok azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsenek.

2. A 2020. március 19. napjától felvett zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén, a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

3. A Korm. rendelet meghatároz kiemelt ágazatokat (turisztika, vendéglátóipar, szórakoztatóipar, szerencsejáték, filmipar, előadóművészet, rendezvényszervezés, sportszolgáltatás), ahol az alábbi szabályok érvényesülnek:
a. a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni;
b. a fenti ingatlanok bérleti díja a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető;
c. 2020. március, április, május és június hónapokra a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, valamint a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn (legfeljebb havi 7.710,- Ft);
d. 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni;

4. személyszállítási szolgáltatást végző KATA-s vállalkozók 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól.

5. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény („Mt.”) az alábbi rendelkezésekkel módosul:
a. a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást bármikor módosíthatja (nem kell figyelemmel lenni az Mt. 97. § (5) bekezdése szerinti közlési szabályokra);
b. a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti;
c. a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatos további részletszabályokat a Kormány külön rendeletekben határozza majd meg.

A Kormányrendelet teljes szövege elérhető a Magyar Közlöny 2020. évi 47. számában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 4 =