A nyár a korábbi évekhez hasonlóan változásokat hoz az adózásban, és a számvitelben egyaránt. Rövid összefoglalónkban a teljesség igénye nélkül bemutatjuk, hogy mely fontosabb területeket érintik a változások.

Társasági adó

Közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok

Bevezetésre kerülnek a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó rendelkezések, amely beföldi illetőségű adózónak minősül, de személyes adómentességet élvez adóalapjának azon része után, amelyet a céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett bevétele képvisel az összes bevételén belül.

Hibrid társaságok

A társasági adóban átültetésre kerül az adóelkerülés elleni intézkedéseket tartalmazó EU Direktívának az úgynevezett fordított hibrid vállalkozásokra vonatkozó része. Ezzel teljessé válik az irányelv implementációja. A módosítás szerint belföldi illetőségű adóalanynak minősül az a magyar bejegyzésű vagy székhelyű hibrid gazdálkodó szervezet is, amely olyan külföldi adózók többségi tulajdonában van, amelyek állama adóalanynak tekinti a hibrid gazdálkodó szervezetet.

Csoportos társasági adóalanyok

Nonprofit gazdasági társaságok, szociális szövetkezetek, közérdekű nyugdíjas szövetkezetek, valamint iskolaszövetkezetek ezen túl nem lehetnek csoportos társaságiadó-alanyok tagjai. A már csoporttag nonprofit társaságok és szövetkezetek a tagságukat a folyamatban lévő adóévük végéig tarthatják fenn.

Általános forgalmi adó

Pénzforgalmi szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettsége

A határon átnyúló elektronikus kereskedelem dinamikus növekedése és a 2021. július 1-jétől hatályba lépő, az elektronikus kereskedelemre vonatkozó új áfa szabályok ugyanis szükségessé teszik egy új ellenőrzési eszköz bevezetését, melyhez adatot a pénzforgalmi szolgáltatók szolgáltatnak. A törvény ugyanis nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettséget telepít a pénzforgalmi szolgáltatókra az általuk teljesített pénzforgalmi szolgáltatásokhoz kapcsolódóan a határon átnyúlóan nyújtott fizetésekkel kapcsolatban.

Behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszaigénylése

Behajthatatlan követelések áfájával összefüggésben módosult kedvezően a törvény arra az esetre, ha a követelésre számított elévülési idő már eltelt. A kérelem a követelés behajthatatlanná válásának megállapításától számított egyéves jogvesztő határidőn belül nyújtható be.

További változás, hogy a behajthatatlan követelés okán adóalap-csökkentés feltételeként előírt, a vevő (adós) vizsgálatára vonatkozó követelményeket hatályon kívül helyezte a törvény azzal, hogy az adóhatóság a továbbiakban is mérlegelni fogja ezeket a körülményeket.

Brexittel összefüggő változások

A Törvénymódosítás viszonossági alapon biztosítja a belföldön felszámított áfa-visszatérítését az Egyesült Királyságban letelepedett adóalanyok számára.

További módosítások

A törvény további módosítása, hogy a külföldi utas áfa-visszatérítésére vonatkozó szabályok vonatkozásában a papír alapú eljárás mellett megteremti az elektronikus igazolás lehetőségét is.

A Törvény a szakképesítési törvény módosítását követően is biztosítja a szakmai vizsgák és a képesítő vizsgák áfamentességét.

EDUTAX Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 3 =