Jövedelem-(nyereség-) minimum számítása.

2013-tól a jövedelem-(nyereség-) minimum meghatározásánál növeli az összes bevételt a tagi kölcsön napi átlagos állományának a megelőző év utolsó napján kimutatott összeget meghaladó részének 50%-a. Az új szabályt még a hatályba lépés előtt módosították. Változás, hogy ezt a szabályt kizárólag magánszemély tag esetében kell alkalmazni. További kiegészítés, hogy a számításnál az áruszállításból és szolgáltatásból származó kötelezettség mellett a megállapított, de ki nem fizetett osztalékot sem kell figyelembe venni.

Bejelentett immateriális jószág.

Újabb módosítás, hogy a bejelentett immateriális jószágra vonatkozó új előírásokat az adózó választása szerint már a 2012. évi adókötelezettség megállapításánál is figyelembe veheti. Eszerint a saját előállítású immateriális javakat is be lehet jelenteni az adóhatósághoz, és így a későbbi értékesítésükből származó nyereséggel csökkenteni lehet, a veszteséggel pedig növelni kell az adóalapot. A bejelentést azonban az előállítást, szerzést követő 60 napon belül lehet csak megtenni, amely jogvesztő határidő.

Alultőkésítési szabály.

Az áruszállításból és a szolgáltatásnyújtásból származó követeléseket az év végi módosítás szerint mégis figyelembe kell venni az alultőkésítettség számításánál. Ezen pénzkövetelések napi átlagos állománya is levonható ezért a kötelezettségek állományából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + 19 =