Kerülje el a magas bírságokat!
Közeledik a transzferár nyilvántartások elkészítésének határideje
(III. rész)

Év végi transzferár-kiigazítás elszámolásához kapcsolódó új lehetőségek:
A számviteli törvény módosítása alapján a kapcsolt vállalkozásoknak lehetőségük nyílik a transzferár- kiigazítások számvitelben történő végrehajtására. Amennyiben a kapcsolt vállalkozások a számviteli elszámolást választják, akkor az ügyletekre elszámolt ellenérték-különbözetet legkésőbb a tárgyév mérlegfordulónapjára vonatkozó könyveléssel a főkönyvi nyilvántartásukban szerepeltetniük kell.
A felek között utólag elszámolt, a szokásos piaci ár és az alkalmazott ellenérték alapján számított különbözetet eszközbeszerzés esetében az eszköz bekerülési értékének részeként, szolgáltatás igénybevétel esetében az elszámolt költség/ráfordítás módosításaként, értékesítés esetén az értékesítés nettó árbevételeként számolhatják el a felek a társaságiadóalap-korrekció helyett.

Változások várhatók
Szakértői vélemények szerint akár radikális változást is hozhat a cégek transzferárazási gyakorlatában az OECD új nemzetközi ajánlástervezete.
A javaslat lényege az, hogy az OECD-tagországokban működő vállalatok egységes tartalommal, a vállalatcsoport más országokban működő részeire vonatkozó információkat adnak át kötelező jelleggel az adóhatóságnak. Az adatszolgáltatásban megjelenhet az eddig is meglévő tartalmi elemeken kívül (pl. funkcionális és iparági elemzés, stb.) számos új kötelező információs elem is, amelynek összegyűjtése többletteherként jelentkezhet az adózók számára.

Meg kell adni, hogy a cégcsoport mely vállalatainál dolgozik a 25 legjobban fizetett alkalmazott, be kell mutatni a teljes ellátási láncot a cégcsoport fő termékei és szolgáltatásai vonatkozásában, fel kell sorolni hogy mely országok, vállalatok esetében történt előzetes adóhatóság általi ármegállapítás (APA) stb. Országonkénti bontásban kell bemutatni a profit allokáció, a fizetett adók, a tőkehelyzet és a gazdasági tevékenység koncentráltságát jelző mutatószámait, továbbá az egyes vállalatok által csoporton belül fizetett royalty, kamat, szolgáltatási díj részletezését.

Míg a mai szabályozás szerint a vállalkozások döntik el, hogy kapcsolt vállalkozásaikkal közös, vagy önálló nyilvántartást készítenek, a nemzetközi cégcsoportok várhatóan csak a közös nyilvántartást készíthetnek, a kötelezően bemutatandó adatok szolgáltatása mellett.
Mivel a nemzeti szabályozások jellemzően OECD Modellegyezmény szabályozására épülnek, várható, hogy a kiadandó hivatalos ajánlástervezet beépül a magyar szabályozásba, így jelentős változásokra kell készülniük a transzferárazás terén a vállalkozásoknak.
A transzferár annak ellenére, hogy nem klasszikus adójogi kérdés, az egyik legnagyobb adókockázatot jelentő adózási terület, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani az ezzel összefüggő kötelezettségekre.

(vége)

Vidáné Papp Csilla adószakértő, bejegyzett könyvvizsgáló, EDUTAX Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − 6 =