Legújabb sorozatunkban olyan mindennapi munkaügyi problémákra, akadályozó tényezőkre, sokszor bosszantó apróságokra igyekszünk tippeket adni, amelyek megkeseríthetik munkavállaló, munkáltató életét egyaránt.

Milyen a jó tanulmányi szerződés?

Szeptember környékén mindig aktuális téma, hogy a munkavállalók továbbképzését közös érdekként tanulmányi szerződéssel támasszák alá.

Az első kérdés, ami felmerül, hogy kivel lehet azt kötni? Noha a tanulmányi szerződés rövid szabályozását a Munka törvénykönyvében találjuk hagyományosan /229. §/ de a fejezet címe beszédes: „XVIII. fejezet a munkaviszonyhoz kapcsolódó egyes megállapodások” – látható, hogy ez tulajdonképpen egy polgári jogi megállapodás. Látványos, hogy tartalmilag és terjedelemben is sokkal rövidebb, kevéssé körülhatárolt, mint a 1992. évi XXII. régi Mt-ben. Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy az egyes tanulmányi szerződésekben széles körben érvényesül a felek akarata. Pl: a tanulmányokhoz kapcsolódó költségek körének viseléséről, arányairól éppúgy megállapodhatnak a felek, mint a tanulmányokhoz kapcsolódó szabadidő biztosításáról, vagy nem biztosításáról. Kötelező szabadidőt kizárólag (távolléti díjjal megfizetve) az általános iskolai tanulmányokhoz kell biztosítani.

Természetesen tanulmányi szerződés esetében is érvényesek a munkajogi alapelvek, hiszen munkaviszonyhoz kapcsolódik, így különösen a rendeltetésszerűség, a méltányos mérlegelés követelménye stb.

Ügyeljünk arra, hogy nem köthető tanulmányi szerződés:
munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján járó kedvezmény biztosítására, továbbá ha a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót.
További fontos kritérium, hogy a tanulmányok költségeinek viseléséért elvárt munkaviszonyban maradás (azaz a költségek „visszatermelésének” ideje) nem lehet aránytalanul hosszú: pl. néhány hetes tanfolyamért nem várhatunk 1-2 éves maradási kötelezettséget.

Bizonytalanság esetén, vagy konkrét helyzetre érdemes tanácsot kérni a legmegfelelőbb szakértőtől.

Az Edutax Kft. munkaügyi és munkavédelmi tanácsadási szolgáltatásairól itt tájékozódhat.

Folytatjuk…

Torma Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 5 =