KIVA

  • Meghosszabbították a bejelentési határidőt, így a kisvállalati adózásra áttérők az adóévet megelőző év december 1-től legkésőbb az adóév január 15-ig tudnak bejelentkezni. Az adóalanyiság ez esetben is január 1-től jön létre.
  • Adókedvezmény vehető igénybe a pályakezdők, a munkanélküliek valamint az anyasági ellátásban részesült, munkába visszatérő foglalkoztatottak után (kedvezményezett foglalkoztatottak). A kedvezmény munkavállalónként a bruttó munkabér havi összege, de legfeljebb személyenként 100 ezer forint a foglalkoztatás első két évében. Ezt a kedvezményt az adóalap számításánál nem kell figyelembe venni személyi jellegű kifizetésként, vagyis nem növeli az adóalapot.
  • A társasági adóalanyiság ideje alatt keletkezett korábbi elhatárolt veszteség is elszámolható a KIVA alanyiság alatt.
  • Társasági formaváltás miatt nem szűnik meg az adóalanyiság.
  • A pénzforgalmi szemléletű eredmény 10 év alatt, egyenlő részletekben csökkenthető a kisvállalati adóalanyiság előtt megszerzett immateriális jószág, tárgyi eszköz számított nyilvántartási értékével.
  • A kisvállalati adóalanyiság megszűnése után az immateriális jószág, tárgyi eszköz számított nyilvántartási értékét úgy kell meghatározni, hogy az adóalanyiság előtti értékből le kell vonni azt az összeget, amellyel a pénzforgalmi szemléletű eredményt csökkentettük.

 

Helyi iparűzési adó

Amint arról hírt adtunk, az iparűzési adó alapjánál az eladott áruk beszerzési értéke és közvetített szolgáltatások értéke csak korlátozásokkal vonható le a nettó árbevételből. Az exportértékesítésekhez kapcsolódó ELÁBÉ és közvetített szolgáltatás teljes mértékben levonható maradt. Az év végi módosítás szerint a közfinanszírozású gyógyszer-értékesítéssel kapcsolatban elszámolt ELÁBÉ, valamint az elszámolóházi tevékenységet végző szervezetnél az általa vásárolt és továbbértékesített földgáz és villamos energia beszerzési értékének teljes összege is levonható.

 

Szakképzési hozzájárulás

Változott a szakképzési hozzájárulás bevallási nyomtatványa és az éves bevallás benyújtásának határideje is. 2012-ről az éves bevallást még a 1212 számú nyomtatványon kellett megtenni 2013. február 25-ig. 2013-ban az előlegeket már a 1308 számú nyomtatványon kell bevallani. A 2013. évi éves bevallás és befizetés/visszaigénylés határideje a következő év január 12. napja lesz (nem a korábbi február 25.).

 

Környezetvédelmi termékdíj

2013. január elsejétől a termékdíjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az adóhatóság, a termékdíjas termékből képződött hulladékokkal kapcsolatos feladatokat a vámhatóság látja el (korábban az adóztatási feladatok a vámhatóság hatáskörébe tartoztak).

2013. február 14-ig a vámhatósághoz kellett benyújtani a január elsejét megelőző időszakra vonatkozó bevallásokat (az önellenőrzést és a pótlást is) és a befizetéseket is a vámhatósághoz kellett teljesíteni. Február 14-e után mind a bevallási mind a befizetési kötelezettségeket az adóhatóság részére kell teljesíteni.

A 2012. december 31-ig indult termékdíj bejelentések ügyében még a vámhatóság jár el. A termékdíjjal kapcsolatos ügyekben az adózás rendjéről szóló törvény képviseleti szabályait kell alkalmazni, de továbbra is kötelező a pénzügyi képviselő megbízása, ha a termékdíjra kötelezett külföldön – harmadik országban – telepedett le.

Bővült a szerződéses átvállalók köre a csomagolószer tekintetében. Átvállalásnál akkor keletkezik a termékdíj fizetési kötelezettség, amikor az átvállaló a terméket belföldön forgalomba hozza, vagy saját célra felhasználja.

Az állami adó- és vámhatóság az ellenőrzésnél mintavételre jogosult, az ehhez szükséges eszközöket az adózó köteles ingyenesen biztosítani. A folyamatos jelenléttel történő helyszíni ellenőrzésről a hatóság köteles előre értesíteni az adózót.

 

Elektronikus számlázás

A 46/2007. PM rendelet határozza meg az elektronikus számlák adóhatósági ellenőrzése során átadandó adatok formátumát (korábban NAV közleményben voltak meghatározva a lehetséges formátumok). Az adatállomány bizonyos feltételekkel pdf formátumban is átadható. Az új formátumokat a 2013. január 1-jén vagy azt követően kibocsátott elektronikus számlák esetében lehet alkalmazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 17 =