A nyár („saláta törvények” időszaka) a korábbi évekhez hasonlóan változásokat hozott az adózásban, és a számvitelben egyaránt. Rövid összefoglalónkban a teljesség igénye nélkül bemutatjuk, hogy mely fontosabb területeket érintik a változások.

(2021. évi LXIX. tv. Egyes adótörvények módosításáról Magyar Közlöny 2021.06.09. 106. szám)

Személyi jövedelemadó

Egyéni vállalkozók átalányadózása

A törvény kedvezőbbé tette az egyéni vállalkozók átalányadózásának szabályait. Az adózási mód választására jogosító bevételi határ meghatározásához a rendszeres valorizálást biztosító, az éves minimálbér változását követő szabály kerül bevezetésre, így megemelkedik a választásra jogosító határ, valamint egyszerűsödik a jövedelem megállapításához szükséges átalányköltség-hányadok rendszere és mentesül a személyi jövedelemadó alól az éves minimálbér felét el nem érő átalányban meghatározott jövedelem.

 

Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem adókötelezettsége

Új alcímként épül be az szja törvénybe és új adózási szabályok alá esik a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem adókötelezettsége. Míg ez a jövedelem 2021-ben összevonás alá eső egyéb jövedelemként adózik, 2022-től különadózó jövedelemként, mint tőkejövedelem fog adózni hasonló szabályokkal 15 % szja kötelezettség mellett.

Adóról való rendelkezés soron kívüli adómegállapítási eljárásban

Az adóról való rendelkezésre annak a magánszemélynek van lehetősége, aki önkéntes pénztárba, nyugdíjelőtakarékossági számlára, vagy nyugdíjbiztosításra az adóévben befizetést teljesített. Az elhunyt adózók soron kívüli adómegállapítási eljárásában a befizetéseket eddig az adóhatóság jogszabályi felhatalmazás hiányában nem vehette figyelembe, így erre az összegre az örökösök nem formálhattak igényt. A módosítás nyomán a rendelkezés összege az adóhatóság eljárását követően az örököst illeti meg.

 

Adómentesen adható juttatások

Bővült az adómentesen adható juttatások köre. Így más juttatások mellett adómentessé válik a kifizető által a magánszemélynek biztosított kerékpár – beleértve a legfeljebb 300 W teljesítményű motorral segített kerékpárt is – magáncélú használata. Az adómentesség körében további változásokat a lakáscélú támogatás fogalmában, az energiaértékesítéssel összefüggésben, és speciális esetekre fogalmaz meg a törvény.

 

(folytatjuk…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + három =