old-Adótanácsadás, adószakértői tevékenység

Adótanácsadás, adószakértői tevékenység

taxTársaságunk immár egy évtizede nyújt számviteli- és adótanácsadói szolgáltatásokat mind a KKV szektor, mind nagyvállalatok számára. Állandó és eseti ügyfeleinknek fontos, hogy tevékenységük során felmerülő adózási kérdésekre testre szabott válaszokat kapjanak – törvényi hivatkozásokkal alátámasztottan. A tevékenységet cégünk adótanácsadói és könyvvizsgálói végzettséggel, 10-15 éves szakmai gyakorlattal rendelkező adószakértői és könyvvizsgálói látják el – szorosan együttműködve a Könyvelési üzletágunkban dolgozó mérlegképes könyvelőkkel illetve a Bérszámfejtési és Munkaügyi területen tevékenykedő munkaügyi szakemberekkel, bérszámfejtőkkel. Tevékenységünkért teljes anyagi felelősséget vállalunk, 100 millió forintos felelősségbiztosításunk alapján, minden olyan esetlegesen felmerülő kárt meg tudunk téríteni ügyfeleinknek, amelyet tevékenységünkkel okozhatunk.

Adótanácsadói tevékenységünk során az alábbi szolgáltatásokat látjuk el:

1. Kérdés – Felelet / Eseti megbízással Ügyfeleink egy jelentős része felkészült főkönyvelőt, könyvvizsgálót is foglalkoztat. Mégis felmerülnek olyan adózási kérdések, melyek külső adótanácsadó bevonását indokolhatják. Cégünk – egyedi megrendelés alapján – felelős választ ad a problémára. Szükség esetén saját nevében veszi fel a kapcsolatot az illetékes adóhatóságokkal, más szakmai szervezetekkel, hogy véleményét, javaslatait még megalapozottabban tudja kibocsátani.

2. Adótanácsadás – havi átalányszerződéssel Átalánydíjas adótanácsadói szolgáltatásunk lényege a folyamatos elérhetőség. E-mailen, telefonon és személyesen bármikor megkereshet bennünket Ügyfelünk egy-egy szakmai kérdéssel. A tapasztalatunk az, hogy a cégek főkönyvelői általában tudják a választ az adott kérdésre, de egyrészt bizonytalanok abban, mert: – nem tudják, mikor hogyan módosultak az adott adójogszabályok – túl nagy a tét, hiba esetén sok millió forintos adóbírság várna rájuk. Azonban cégünket bevonva ezt a kockázatot minimalizálni (illetve áthárítani) tudják.

puzzleAz esetek többségében a megválasztott könyvvizsgáló mellett veszik igénybe adótanácsadói szolgáltatásunkat. Az ügyfeleink jelentős része tisztában van azzal, hogy a könyvvizsgálóval általában éves auditra kötnek szerződést, és az jellemzően nem tartalmazza (nem tartalmazhatja) az adózási tevékenység mélyreható ellenőrzését illetve a tanácsadási tevékenységet. Tehát a könyvvizsgáló nem felel az esetleges adóhiány miatti jogkövetkezményekért!

3. Átvilágítás Számos Partnerünk korábbi adóbevallási időszakait vizsgáltatta át az EDUTAX Kft. munkatársaival. Miért tették ezt? Ügyvezető-, főkönyvelő- vagy tulajdonos váltás esetén nagyon hasznos, ha külső szakértő az adójogilag el nem évült időszak adókötelezettségeit átvizsgálja. A lényeg nem az apróbb hibák (adóhiány és/vagy adótöbblet) feltárásán van, hanem a jelentős egyedi hibák feltárása és a rendszer működésének kockázatelemzése a fontos. A cél az, hogy egy “tabula rasa” helyzetet teremtve világosan elkülöníthetőek legyenek az adókockázatok, illetve a számszerűsítés is megtörténjen. Másik jellemző cél az adóhatósági átfogó ellenőrzéssel még nem érintett, de nem elévült időszak adóbevallásainak teljes felülvizsgálata, vagyis adóellenőrzés előtti ellenőrzés. A kockázatok feltárása, számszerűsítése után az ügyfél maga dönti el, kíván-e beadni önellenőrzést, vagy sem. Gyakori továbbá még az, amikor munkatársaink adótöbbletet is feltárnak, vagyis az Ügyfél több adót fizetett, vallott be, mint amennyit a törvények előírnak. Végül előfordul, hogy az adózók, gazdasági társaságok cégjogi változások előtt szeretnék átvizsgáltatni az adózási tevékenységüket. Ilyen eset a felszámolás megindítása előtti vizsgálat, vagy az átalakulás előtti ellenőrzés.

4. Könyvvizsgálói értékhatár növekedése – adóellenőrzés A 2012-es üzleti évtől 200 M Ft-ra, míg a 2014-es üzleti évtől 300 M Ft árbevételre nő az a határ, mely alatt nem kötelező könyvvizsgálóval auditáltatni az éves beszámolót. A rendelkezés jelentős mértékben érinti a KKV szektort, de felmerül a kérdés, hogy saját elhatározásból megbízzon-e könyvvizsgálót az éves beszámoló felülvizsgálatára, vagy sem. A több szempont mellett mérlegelni lehet azt is, hogy az éves audit helyett az adózás helyességét vizsgálja felül az adótanácsadó. Általában a KKV-k esetében az a legfontosabb, hogy ne legyen adóhiány egy-egy hatósági ellenőrzés során, míg ritkább az az eset, hogy a pénzintézet vagy más gazdasági szereplő a számviteli beszámoló auditálását követelné meg. Az EDUTAX Kft. adószakértői vállalják a kötelező auditálás megszűnése után – az éves beszámoló zárását megelőzően, a mérlegkészítés időszakában – az adott adóév adóellenőrzését.

Szakértői csapatunk

Szilai László
Ügyvezető, Adótanácsadó, Forgalmi adó szakértő, Bejegyzett könyvvizsgáló, IFRS mérlegképes könyvelő
Papp-Vida Csilla
Adószakértő, Bejegyzett könyvvizsgáló, Transzferár nyilvántartás szakértő
Molnár Imre
Adótanácsadó, Bejegyzett könyvvizsgáló, IFRS minősített könyvvizsgáló, Pénzügyi szakközgazdász